Accizele şi taxa auto colectate anul viitor vor fi calculate pe baza cursului de schimb al Băncii Centrale Europene (BCE) calculat pentru 1 octombrie 2007, de 3,3441 lei/euro, şi nu după cel al BNR, uşor mai ridicat, de 3,3559 lei/euro.
Astfel, România se aliniază, începând de anul viitor, Directivei europene referitoare la modul de calcul al accizelor care presupune folosirea cursului valutar stabilit în prima zi lucrătoare a lunii octombrie şi publicat în Jurnalul Oficial al UE. Codul Fiscal intrat în vigoare la începutul acestui an stabileşte că valoarea în lei a accizelor, a taxei speciale auto şi a impozitului la ţiţei sunt determinate prin transformarea sumelor exprimate în echivalent euro la cursul de schimb comunicat de BNR pentru prima zi lucrătoare a lunii octombrie din anul precedent. Astfel, accizele şi taxa auto urmau să fie calculate, anul viitor, luând în considerare cursul de schimb de 3,3559 lei/euro anunţat, în 28 septembrie, de Banca Naţională a României (BNR) pentru 1 octombrie, cu 5,28% mai redus decât cel valabil pentru sumele încasate în acest an.
Pentru calcularea accizelor din acest an, Ministerul Economiei şi Finanţelor a utilizat o rată de schimb de 3,5334 lei/euro, stabilită de banca centrală la 28 septembrie 2006.