Pompierii bihoreni au intervenit, joi, la un incendiu care a cuprins o societate comercială din Beiuş, dar şi în alte două cazuri în care focul a izbucnit din cauza afumătorilor improvizate.

 

Pompierii militari din cadrul Secției Beiuș au intervenit, joi, pentru stingerea unui incendiu izbucnit la o societate comercială situată pe strada Cloșca din municipiu. Forțele de intervenție au acționat cu operativitate, reușind să împiedice extinderea flăcărilor și să salveze bunuri de o valoare considerabilă. Ca urmare a producerii evenimentului, provocat, cel mai probabil, de un scurtcircuit electric, au ars tabloul electric, o priză, un contor electric, un întrerupător și aproximativ 3 metri cablu electric. Tot joi,  Detaşamentul de Pompieri Marghita a intervenit pentru stingerea unui incendiu izbucnit la o gospodărie din localitatea Bogei, comuna Tăuteu. În momentul sosirii echipajelor de stingere, flăcările se manifestau la acoperișul unei construcţii auxiliare (care avea un perete comun cu locuința) și la acoperișul casei, existând riscul extinderii acestora la întreaga locuință.

Pompierii militari au localizat și lichidat incendiul în aproximativ 20 de minute, împiedicând propagarea acestuia la încăperile casei. Au ars aproximativ 10 metri pătrați din acoperişul magaziei, aproximativ 30 de metri pătrați din acoperișul locuinței și circa 20 de kilograme de rumeguș. Cercetările efectuate la faţa locului au indicat drept cauză probabilă a evenimentului, utilizarea focului deschis în spaţii închise, în interiorul magaziei fiind improvizată o afumătoare. De asemenea, în cursul nopții de joi spre vineri, echipajele Stației de Pompieri Ștei au acționat pentru gestionarea unui eveniment similar, produs la o gospodărie din localitatea Lunca. Incendiul, provocat și în acest caz, de utilizarea focului deschis în spaţii închise, s-a soldat cu arderea afumătoarei și a unei suprafețe de circa cinci metri pătrați de acoperiș. În scopul prevenirii unor astfel de evenimente, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Crişana” al judeţului Bihor reaminteşte cetăţenilor obligativitatea respectării următoarelor norme de apărare împotriva incendiilor: se interzice folosirea afumătoarelor improvizate ori amplasarea acestora în magazii, şuri, remize, sub şoproane sau lângă materiale combustibile. Afumătorile se confecţionează din zidării de cărămidă şi materiale incombustibile şi se amplasează independent de celelalte construcţii din gospodărie; se interzice folosirea afumătorilor improvizate în podurile clădirilor prin scoaterea unor cărămizi din coş sau neridicarea zidăriei coşurilor deasupra acoperişului ori lăsarea deschisă a uşiţelor de curăţare.