Chiar dacă la prima vedere această competiție este considerată „o joacă” pentru distracție și petrecerea timpului în mod plăcut, această întrecere sportivă trebuie privită sub mai multe aspecte. Scopul, locul și competitorii îi conferă competiției o altă conotație.

Competiţia se desfășoară într-un spital de recuperare, antrenând în confruntarea sportivă, pacienți cu diferite dizabilități fizice sau neurologice. Competiția se transformă într-o terapie complementară celei medicale, aducând un aport însemnat la recuperarea pacienților. Acești pacienți , mulți cu afecțiuni neurologice, țintiți în cărucioare, suportă  mult mai ușor durerile fizice , fiind antrenați într-o activitate diferită și plăcută. Aceste aspecte au fost înțelese de conducerea spitalului și de medici, care sprijină această inițiativă ce nu  conturba  desfășurarea procedurilor medicale ci din contră aduce beneficii pacienților. Organizatorii, un grup de pacienți deosebiți, cu sentimente umanitare, au devenit cu timpul „o familie”, reușind ca în cele opt ediții să antreneze în această competiție sportivă, cu puternice  influențe benefice în plan terapeutic, peste 200 de pacienți, care alcătuiesc în prezent o mare „asociație” sportivă cu activitate temporară (doar două săptămâni pe an), în care socializarea și prietenia sunt elemente care iau apropiat și care continuă tot restul anului. Așa după cum declară chiar ei, întâlnirea cu prietenii într-o nouă ediție de campionat la table, o consideră o adevărată sărbătoare.

Prezența în spital a d-lor Nicolae Răcuciu, Vasile Damian, Daniel Molnar, Ionuț  Iuhas, Costică Melinceanu, inițiatorii și organizatorii acestei competiții, este asociată de întreg personalul spitalului cu acest „fenomen” terapeutico-sportiv, „Cupa Speranței la table”. Amploarea și seriozitatea competiției au ieșit din incinta spitalului, atrăgând alături de organizatori parteneri și sponsori, care susțin material și moral competiția prin premii și diplome, stimulând competitorii. Merită amintită în primul rând „Asociația Sănătatea Ta, adevăr și caritate”, președinte, inimoasa și perseverenta doamnă Camelia Pășcui, a cărei pasiune și sensibilitate pentru suferința semenilor a devenit o preocupare zilnică, implicându-se în acțiuni cu caracter umanitar și caritabil. Prezența ei alături de organizatori constituie o dovadă că semenilor noștri aflați în dificultate și suferință li se întinde o mână de ajutor și speranță, pentru a putea trece mai ușor de traumele fizice și psihice la care sunt supuși. Activitatea umanitară și caritabilă a „Asociației Sănătatea Ta”, dincolo de implicarea directă în acest fenomen, se evidențiază și prin atragerea altor sponsori , care amplifică rolul acestei inițiative, contribuind prin aportul lor la continuarea și tradiționalizarea ei.

Ediția a VIII-a s-a desfășurat în perioada 8-19 august, desemnând pe cei trei câștigători: Premiul I, Gage Ioan, premiul II, Lascăr Pană, premiul III Costică Melinmceanu. Menționăm că primii doi sunt țintuiți în cărucioare. Inedită și surprinzătoare prezența între câștigători a d-lui Lascăr Pană, maestru emerit al sportului, medaliat cu numeroase ordine și  distincții pentru meritele sale ca antrenor de handbal, un simbol al sportului românesc.  Festivitatea de acordare a cupelor și premiilor s-a desfășurat în prezența doamnei dr. Ramona Nicoleta Suciu, managerul spitalului, care a felicitat organizatorii și competitorii, înmânând distincțiile. Doamna Camelia Pășcui, împreună cu d-na Monica Cacuci, reprezentanta firmei „Orin” România, distribuitoare de aparatură medicală, au oferit tuturor concurenților cadouri substanțiale acordate de sponsorii: „Vulcri”, „Selgros”, „Școala auto Dorina” . Nu în ultimul rând, „cel mai dulce sponsor” Cofetăria „Danessa”, prezentă la fiecare ediție, a surprins prin apetisantul și deliciosul tort , care a îndulcit la propriu atât pe concurenți , cât și spectatorii prezenți.