Arina Moș, directorul general al Administrației Sociale Comunitare Oradea, a prezentat, ieri, 18 ianuarie, raportul de activitate al instituției pe anul 2016, în cadrul unei conferințe de presă, care a avut loc la sediul ASCO, str. Primăriei nr. 42. La întâlnirea cu reprezentanții mass-media a participat și viceprimarul Florin Birta, în calitate de coordonator al Administrației Sociale Comunitare Oradea.

„2016 a fost un an în care s-a muncit. Este greu să prezinți în câteva minute munca unor oameni care se desfășoară pe parcursul unui an. În spatele fiecărui act emis de către instituție stă povestea de viață a unui om, a unei familii sau a unui copil”, a declarat Arina Moș.

În ce privește beneficiile acordate de ASCO în anul 2016, domnia sa a arătat că este vorba de 200 de dosare/ lună, aflate în plată, și 429 de persoane beneficiare de ajutor social/ lună, suma totală acordată (plătită de AJPIS Bihor) fiind de 596.376 lei. De asemenea, au fost înregistrate 95 de solicitări de ajutor de urgență, dintre care 66 au fost aprobate, suma totală acordată fiind de 80.250 de lei. Tot în cursul anului trecut, 114 persoane/ lună au fost beneficiare de cantină socială, lunar un număr mediu de 52 de persoane, apte de muncă, beneficiare de cantina socială, au fost propuse pentru efectuarea unor acțiuni sau lucrări de interes local, conform HCL 962/2008.

A scăzut numărul dosarelor de ajutor social

Arina Moș a menționat că anul trecut, comparativ cu 2014, s-a înregistrat o mică scădere a numărului dosarelor de ajutor social, de la 233, la 200, iar a numărului de beneficiari de ajutor social, de la 510 (în 2014), la 429 (în 2016). De asemenea, a scăzut numărul beneficiarilor cantinei sociale de la 183 (în 2014), la 114 (în 2016), în schimb s-au înregistrat creșteri la ajutorul de urgență, de la 43 (în 2014), la 66 (în 2016) și la înmormântări gratuite, de la 11 (în 2014), la 14 (în 2016).

În ce privește ajutorul de încălzire, în raportul de activitate al instituției pe anul trecut s-a făcut o situație comparativă și pe luni. Astfel, la energie termică, de exemplu, dacă în luna ianuarie 2016 au fost 2.908 beneficiari, în luna decembrie 2016, numărul acestora a scăzut la 1.840. Potrivit documentului prezentat de ASCO, s-a înregistrat o scădere semnificativă, în ultimii doi ani, a numărului mediu de beneficiari de ajutor de încălzire în sezonul rece, o explicație pentru această situație fiind faptul că nu s-a modificat cuantumul ajutorului social, dar și a controalelor efectuate de inspectori în teren. „Am recuperat debite pentru trei sezoane. Am descoperit neconcordanțe între ceea ce a declarat omul și ceea ce au descoperit colegii în teren. Am recuperat aceste debite făcând această muncă zi de zi”, a precizat directorul ASCO.  

Anul trecut, ASCO a reușit achiziționarea celui de-al treilea unit dentar, pentru a putea dezvolta servicii stomatologice gratuite la standarde europene pentru elevii din Oradea, având în vedere faptul că mulți părinți nu își permit să acceseze servicii stomatologice private. Astfel, în luna septembrie Administrația Socială Comunitară Oradea a dat în funcțiune cel de-al treilea unit dentar, care a fost instalat la cabinetul stomatologic din cadrul Liceului Teoretic „Onisifor Ghibu”. Acesta deservește, alături de celelalte două, situate în cabinetele școlare stomatologice din cadrul Colegiului Național „Mihai Eminescu” și a Liceului Teoretic „Aurel Lazăr”, toţi elevii care frecventează unităţile de învăţământ din municipiu. „Când poți să înființezi un serviciu care să vină în sprijinul celor mai puțin norocoși este cea mai frumoasă parte a asistenței sociale”, a precizat Arina Moș în cadrul conferinței de presă.

Programul „Școala părinților”

În ultima săptămână din lună, părinții ai căror copii frecventează creșele din Oradea au participat la Programul „Școala părinților”, la fiecare întâlnire luând parte între 20 și 40 de părinți. „Și eu mi-am făcut un obicei din a participa la aceste întâlniri, întrucât simt pulsul creșelor direct de la părinți. Avem 13 creșe, care acoperă municipiul Oradea, reunind în total 520 de locuri”, a spus directorul ASCO. Obiectivul principal a fost prezentarea principiilor cheie care îi vor ajuta pe părinți să înțeleagă mai bine nevoile copiilor și să dezvolte o relație de atașament cu copii lor, într-o formă ușor de asimilat și într-un context suportiv, iar temele abordate au fost: neascultarea, încăpățânarea, anxietatea de separare, cum să construiești o relație pozitivă cu copilul, dezvoltarea psiho-motrică a copilului mic și convulsiile febrile la copilul mic.

Centrul de Îngrijire de Zi

Acest serviciu, care funcționează în structura ASCO începând cu luna mai 2016, a găzduit anul trecut 80 de copii din familii aflate în situație de risc social, dezorganizate, asistate social care au beneficiat de serviciile centrului, două mese pe zi, activități de îngrijire, educație, recreere-socializare, consiliere și orientare școlară. Pe de altă parte, de serviciile oferite în cadrul Centrului de Reintegrare Socială – str. Vămii nr. 34/A, în anul 2016, au beneficiat 95 de persoane, în decursul anului 8 beneficiari fiind reintegrați în familie. Centrul oferă servicii de asistență socială, servicii de cazare, alimentație adecvată, servicii de îngrijire personală, consiliere psihologică și juridică, asistență medicală și activități de socializare. În cadrul Adăpostului de Noapte de pe str. Gutenberg nr. 8, au beneficiat de cazare  178 de persoane, din care 12 s-au angajat, iar 7 persoane s-au reintegrat social, mutându-se în chirie, datorită îndrumărilor și consilierii din partea personalului adăpostului. 40 de persoane au fost sprijinite în vederea întocmirii actelor de identitate, 32 au beneficiat de sprijin în vederea unui consult medical și obținerea medicației necesare. La Centrele sociale cu destinaţie multifuncţională, Dignitas şi Candeo, 69 de persoane au beneficiat de servicii de cazare şi de consiliere psiho-socială individuală.

Alte beneficii acordate

ASCO a derulat anul trecut şi alte programe, printre care amintim:  distribuirea ajutoarele alimentare provenite din stocurile de intervenţie comunitare prin programul POAD, organizarea Zilei Persoanelor Vârstnice, în cadrul căreia au fost serviți cu o masă caldă aproximativ 100 de vârstnici, iar în cadrul acțiunii „Prânzul pe roți pentru oamenii străzii”, în perioada decembrie 2015 - martie 2016, au fost împărțite 800 de porții de hrană caldă și ceai, persoanelor fără adăpost. Cu ocazia Zilei Veteranilor de Război, în luna aprilie, ASCO a dăruit celor 46 de veterani de război, diplome de recunoştinţă şi pachete cu fructe şi dulciuri.