Ieri, în sala festivă a Colegiului Naţional "Mihai Eminescu", a fost lansată cartea "Cântece şi jocuri din folclorul copiilor". Lucrarea a fost tipărită în cadrul proiectului "Tradiţie şi Şcoală", implementat de Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor, în parteneriat cu Direcţia Judeţeană pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional Bihor, fiind finanţat de Consiliul Judeţean Bihor.

 

Volumul a apărut la Editura "Arca" şi poartă semnătura regretatului folclorist Ioan Bradu, care a reuşit să publice în timpul vieţii doar câteva frânturi din această creaţie a sa. Cartea conţine nu mai puţin de 622 de texte, formule, invocări magico-mistice adresate elementelor naturii, cântece de joc, jocuri propru-zise, colinde, obiceiuri care se regăsesc în regiunea Crişanei. "Scrierea surprinde o colecţie de jocuri şi cântece regăsite în viaţa rurală pe care dorim să le facem cunoscute elevilor din toate şcolile, transmiţându-le pe mai departe", a precizat Mircea Bradu - directorul DJPCCPC Bihor. Volumul se adresează nu numai studiului specialiştilor, ci şi părinţilor sau cadrelor didactice din grădiniţe şi şcolile primare sau gimnaziale, mai ales că jocurile tradiţionale pot contribui la dezvoltarea capacităţilor fizice, psihice şi intelectuale ale copiilor aparţinând generaţiilor actuale şi celor care vor veni.

Cu acest prilej, elevii din clasele I - XI de la L.T. "Lucian Blaga" au prezentat un spectacol folcloric coordonat de profesoara Adriana Luca. Şcolarii şi liceenii implicaţi în spectacol au urmat cursuri gratuite de dans popular în cadrul proiectului "Folclorul înnobilează omul".