Crescătorii de porci au cerut guvernului introducerea unei taxe vamale de 20% la importul de carne de porc tranşata şi congelată, şi menţinerea taxei de 45% la carnea congelată în carcasă, pentru întărirea poziţiei pe piaţă a firmelor româneşti în raport cu cele străine. Ei consideră că preţurile actuale de 65-75.000 de lei pe kilogramul de carcasa nu acoperă cheltuielile producătorilor români, fapt care blochează investiţiile în sector. Patronatul Român al Carnii susţine că lipsa certitudinii ca producţia de carne de porc poate fi vândută şi scăderea efectivelor de porcine sunt urmare a concurenţei neloiale apărute în urma importurilor masive de porci vii şi de carne de porc, care i-au scos de pe piaţă pe crescătorii români. Conform datelor furnizate de Patronatul Cărnii, importurile s-au ridicat anul trecut la 120.000 de tone, în condiţiile în care producţia internă a fost de 250.000 de tone.