"Dorim formarea unui nucleu stabil de jucătoare tinere"
Oradea a revenit după o absenţă de doi ani în circuitul naţional de baschet feminin, prin înscrierea echipei CSU-CN "Mihai Eminescu" în Divizia A. Alcătuită în cea mai mare parte din junioare, lipsite de experienţă competiţională, formaţia antrenată de Ioan Feflea a terminat turul campionatului pe penultimul loc, reuşind o victorie şi acumulând nouă înfrângeri. Orădencele se află, în aceste zile, la mijlocul programului de pregătire a returului, antrenamentele desfăşurându-se la Sala Sporturilor. În dorinţa de a afla mai multe amănunte despre stadiul de pregătire al jucătoarelor şi obiectivele echipei, am purtat o discuţie cu antrenorul Ioan Feflea.
- Cum apreciaţi evoluţia din tur a echipei pe care o antrenaţi?
- În evoluţia jucătoarelor se reflectă faptul că, în vară, din cauza timpului insuficient, am fost nevoiţi să sărim câteva etape de pregătire, în special partea fizică. E greu să faci o echipă de primă ligă, cu doar o lună înainte de startul campionatului, cum s-a întâmplat în cazul nostru. Pentru a avea o formaţie competitivă îţi trebuie 2-3 ani, timp în care să se formeze relaţiile de joc pe teren. De asemenea, media de vârstă este scăzută, lotul fiind alcătuit din nouă junioare, şase dintre ele, componente ale echipei CN "Mihai Eminescu", iar trei împrumutate de la Cluj şi doar patru baschetbaliste senioare, studente la Oradea. Lipsa pregătirii fizice a fost factorul determinant în evoluţia echipei, în special în a doua parte a meciurilor, când fetele au cedat fizic şi psihic, înregistrând câteva eşecuri la scor.
- Are echipa valoare de primă ligă?
- Din punct de vedere valoric, echipa se află sub nivelul cerinţelor Diviziei A, experienţa jucătoarelor fiind redusă nu doar la nivelul primului eşalon, cât şi la cel de junioare. La acestea se adaugă pregătirea fizică şi tactică individuală deficitară, dar perfectibilă, pentru aceasta avem, însă, nevoie de timp şi multă muncă.
- Cum stăm la capitolul înălţime?
- În timp ce toate adversarele noastre au cel puţin trei jucătoare între 185-190 cm în cinciul de bază, noi avem doar două baschetbaliste mai înalte de 180 de cm, fiind dominaţi clar la acest capitol. Pe de altă parte, majoritatea componentelor echipei sunt eleve, care participă şi în campionatul naţional de junioare. E greu să găseşti o oră optimă la care să le poţi avea pe toate la antrenamente, fetele având un program încărcat.
- Nici baza materială nu este tocmai ideală pentru a face performanţă...
- Din păcate, lipsa certitudinii în privinţa finanţării şi slaba dotare cu echipament şi materiale necesare pregătirii au pus în dificultate programarea antrenamentelor. Noroc că, măcar în această iarnă, am putut efectua un cantonament de 10 zile la Stâna de Vale, care va îmbunătăţi pregătirea fizică a jucătoarelor.
- În aceste condiţii, ce obiective poate avea echipa?
- Ţinând cont de aceste probleme, conducerea şi-a fixat obiective pe termen scurt, mediu şi lung. Cel pe termen scurt a fost revenirea echipei în circuitul baschetbalistic naţional. Pentru următoarea perioadă ne-am propus crearea unui nucleu stabil de jucătoare tinere, pe care să le integrăm într-o formă de învăţământ la Oradea şi pregătirea acestora pentru nivelul diviziei A. În următoarea fază, se doreşte ca, în 5-6 ani, Oradea să aibă o echipă competitivă de primul eşalon.
- Pare greu de realizat acest scop, fără a avea o bază de selecţie adecvată...
- Acest aspect este cel mai dureros, deoarece Oradea dispune de un fond redus, atât cantitativ, cât şi calitativ de junioare, baza şi vârful piramidei fiind, din păcate, egale. E greu să creşti juniori, când ai doar un singur profesor, care trebuie să acopere trei categorii de vârstă: minibaschet, junioare II şi junioare I. Pentru reglementarea acestei situaţii dorim să extindem baza de selecţie, prin colaborarea cu alte centre baschetbalistice din zonă.
- În vară, conducerea a avut de ales între a înfiinţa o echipă de băieţi sau una de fete. Se justifică alegerea făcută?
- Luând în considerare faptul că băieţii sunt mai bine reprezentaţi la nivel de juniori, şi în ultimii ani, în ciuda tuturor greutăţilor, Oradea a lansat 3-4 jucători de Divizia A, consider că ar fi fost mai oportună alegerea unei echipe de băieţi, care ar fi avut o bază de selecţie mai mare, dar şi un impact mai mare la public. Conducerea a optat, însă, pentru echipa de fete şi pentru faptul că va avea o reprezentantă în primul eşalon, în timp ce băieţii ar fi început în B. Timpul şi banii sunt factori determinanţi, în ambele cazuri, pentru ca Oradea să aibă o echipă competitivă în primul eşalon.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.