2017 este anul în care naţionalele feminine şi masculine de handbal ale României vor reveni la Oradea. Conducerile AJH Bihor şi FRH au purtat discuţii pe această temă, preşedintele forului handbalistic românesc, Alexandru Dedu, dându-şi acceptul verbal pentru ca meciuri oficiale sau amicale ale primelor reprezentative să aibă loc la Arena "Antonio Alexe".

 

Accept verbal din partea lui Dedu

Aproape sigur iubitorii handbalului din Bihor vor avea ocazia să vadă la Oradea echipele feminine ale României şi Austriei, care se vor duela în play-offul Campionatului Mondial 2017. "Tricolorele" vor juca meciul tur, în 9 iunie, pe teren propriu, iar returul în 13 iunie, în deplasare. "În perioada Sărbătorilor de Iarnă am avut o discuţie telefonică cu Alexandru Dedu în care, printre alte subiecte dezbătute, i-am solicitat ca echipa feminină să joace turul barajului cu Austria la Oradea. A fost de acord şi mai rămâne să fie concretizate în scris detaliile legate de acest eveniment. Aşteptăm o comunicare oficială în acest sens de la Federaţia Română de Handbal. Bihorenii merită să vadă pe viu cea mai bună echipă naţională din România", a declarat Pavel Mercea, preşedintele AJH Bihor, care a mai organizat numeroase acţiuni ale "naţionalelor" tricolore la Oradea.

 

După patru ani...

Ultimul baraj, tot pentru CM, susţinut de reprezentativa feminină în oraşul de pe Crişul Repede a fost cel din urmă cu 4 ani, când a întâlnit Slovacia. Un an mai târziu, "tricolorele" au susţinut ultimul stagiu de pregătire la Oradea.

Medaliată cu bronz la CM 2015, România a ocupat locul 5 la ultima ediţie a Campionatului European 2016, competiţie după care două jucătoare de bază, Oana Manea şi Paula Ungureanu şi-au anunţat retragerea de la lotul naţional. Înaintea acestui turneu final s-a mai retras de la naţională şi Aurelia Brădeanu.

Adversara României la baraj, Austria, a disputat în luna decembrie calificări pentru Campionatul Mondial din 2017 şi a înregistrat două victorii (28-19 cu Macedonia şi 29-20 cu Insulele Feroe) şi o înfrângere (24-28 cu Islanda). Cea mai bună clasare a Austriei la un Campionat Mondial a fost locul 3 în 1999. Austria nu s-a mai calificat la acest turneu final din 2009.

Celelalte jocuri de baraj:

Muntenegru - Belarus
Italia - Serbia
Rusia - Polonia
Ungaria - Slovacia
Ucraina - Spania
Croaţia - Slovenia
Cehia - Turcia
Macedonia - Suedia

Echipele calificate direct la Campionatul Mondial, care se va disputa în perioada 1-17 decembrie 2017, sunt Germania, în calitate de gazdă a turneului, Norvegia (deţinătoarea titlului), Franţa, Danemarca şi Olanda (semifinalistele Campionatului European din Suedia).

AJH Bihor aşteaptă o confirmare pentru prezenţa la Oradea şi a naţionalei masculine, care a început foarte bine preliminariile CE 2018, cu două succese (26-23) în Belarus şi (28-23) cu Polonia. Următorul joc din această campanie de calificare va avea loc pe 3-4 mai, când "tricolorii" vor juca acasă cu Serbia.