Oradea a găzduit recent Cupa României la judo pentru seniori, competiţie la care două cluburi de pe malurile Crişului Repede au reuşit un total de 7 clasări pe podium. Dacă LPS CSŞ Liberty Oradea a izbutit să cucerească un „argint” surprinzător prin juniorul Alexandru Popa, CSM Liberty Oradea a încheiat competiţia pe locul al III-lea în clasamentul general, judoka pregătiţi de Emil Morar şi Aurelian Fleisz obţinând două medalii de aur, una de argint şi trei de bronz.

 

Locul al treilea în clasamentul general ocupat de CSM Liberty Oradea este cu atât mai meritoriu cu cât din echipa de bază au absentat mai mulţi judoka de calibru din cauza unor accidentări: Dan Fâşie (73 kg), Valentin Radu (100 kg), Ioana Hanaş (48 kg) şi Lorena Podelenczki (78 kg). De asemenea, Larisa Florian (52 kg) s-a menajat în vederea participării la Campionatul European de seniori ce se va desfăşura în perioada 20-23 aprilie la Varşovia. Nici Vlad Vişan nu a putut fi prezent, sportivul participând la o competiţie internaţională. Cu toate acestea, rezultatele celor care au concurat au fost excelente. Pe locul I s-au clasat Andreea Florian (63 kg) şi Laszlo Szoke (73 kg), medalia de argint a fost cucerită de Bertalan Farkas (66 kg), în timp ce ultima treaptă a podiumului a fost ocupată de Adrian Merge (81 kg), Zoltan Farkas (90 kg) şi Daniel Matei (+100 kg). Au fost prezenţi în competiţie 136 de sportivi de la 29 de cluburi din întreaga ţară. În cadrul Campionatului Naţional de luptă la sol (ne-waza), Mircea Pop a ocupat locul al III-lea la categoria 81 kg.

 

Alexandru Popa, surpriza categoriei 60 kg

Tot în cadrul acestei competiţii, Oradea a mai fost reprezentată de către clubul LPS CSŞ Liberty, care a adus în concurs sportivi foarte tineri. Cu toate acestea, Alexandru Popa a produs o mare surpriză, reuşind să cucerească argintul categoriei 60 kg după trei succese spectaculoase, una dintre ele în faţa unui multiplu medaliat la CN de juniori, tineret şi seniori. Inclusiv în finală a avut o evoluţie excelentă, reuşind să conducă pe tabela de punctaj, dar în final lipsa de experienţă şi-a spus cuvântul, adversarul câştigând printr-o tehnică la sol. „Am folosit sportivi foarte tineri care au avut evoluţii mult peste aşteptări, luptând de la egal la egal cu seniorii. Absolut toţi au făcut meciuri bune, chiar dacă nu s-au clasat pe podium”, a declarat Emil Morar, unul dintre cei patru antrenori ai sportivilor alături de Olimpia Ianc, Alexandru Goncearenco şi Aurelian Fleisz. Robert Boldiş a terminat pe locul al 5-lea la categoria 60 kg. Au mai avut comportări bune reuşind victorii importante: David Fodor (66 kg), Darius Mudura (73 kg), Alex Creţ (81 kg), Laurenţiu Mezei (90 kg) şi Alex Mierluţ (+100 kg).

 

Vlad Luncan, locul 3 la Ligano

Într-o altă ordine de idei, judoka Vlad Luncan, aflat în perioada de pregătiri pentru europenele de juniori, a luat parte la prima competiţie internaţională din acest an. Prezent la Cupa Europeană de juniori U21 de la Ligano (Italia), Luncan s-a clasat pe locul al treilea în cadrul categoriei 55 kg. Concursul, la care au participat 469 de judoka din 30 de ţări, punctează în clasamentul mondial IJF. Sportivul este pregătit de către antrenorul Aurelian Fleisz.