După 36 de ani, Oradea are din nou echipă de polo angrenată în lupta pentru un trofeu european. Dacă în 1981 Crişul s-a aflat la un pas de a cuceri Cupa Cupelor, acum CSM Digi Oradea are şansa de a triumfa în LEN Euro Cupa. Sâmbătă seara, orădenii s-au calificat în finală după o confruntare dramatică cu SM Verona, decisă la loviturile de departajare, scor 9-6 (5-3 în timpul regulamentar).

 

Răsturnări de scor

Dacă în tur, cele două echipe au oferit un festival de goluri (12-10 în favoarea italienilor), la Oradea au fost mai prudente şi mai atente pe faza defensivă. A rezultat o partidă echilibrată până spre final, care i-a ţinut cu sufletul la gură pe numeroşii spectatori prezenţi la Bazinul Olimpic "Ioan Alexandrescu". În prima repriză, s-a marcat doar din lovitură de la 5 metri transformată de italianul Gallo. Speranţele orădenilor la calificare s-au aprins în al doilea sfert, când Negrean şi R. Georgescu au adus CSM Digi în avantaj (2-1). Situaţia s-a schimbat iar imediat după pauză, când SM Verona a preluat conducerea după golurile lui Petkovic şi Blary (2-3). Cu un gol avans plus două din prima manşă, veronezii erau mari favoriţi să ajungă în finală. În ultimele opt minute, însă, CSM Digi a avut o revenire spectaculoasă. Negrean a egalat la 3, iar R. Georgescu şi Asanovic au asigurat un avantaj (5-3) la o diferenţă similară cu cea care veronezi s-au impus în tur. Au urmat câte cinci aruncări de la 5 metri, capitol la care orădenii au fost mai inspiraţi, ratând doar una (Asanovic), faţă de două ale oaspeţilor, chiar la ultimele lovituri (Jelaca, Radzi).

 

Paradele lui Pjetlovic

Decisive pentru calificare au fost paradele portarului sârb Pjetlovic. "A fost un meci foarte greu, din punctul meu de vedere, şi fizic şi psihic. Noi am dat sută la sută din noi, am avut o mai mare dorinţă ca ei şi am fost agresivi, iar apărarea noastră a funcţionat perfect", a comentat Gojko Pijetlovic

"Este incredibil. Tot meciul a fost foarte, foarte greu, mai ales de pe bancă. Din apă cred că pentru mine ar fi fost mult mai uşor. Jos pălăria în faţa echipei! De la primul până la ultimul, toţi au jucat extraordinar de bine. Am fost foarte, foarte montaţi să câştigăm acest meci. De asemenea, vreau să le mulţumesc tuturor care au venit şi ne-au susţinut", a declarat antrenorul Kadar Kalman.

"Am avut un public minunat, care ne-a purtat în ultima repriză, în special, pe culmi. Ne-am autodepăşit şi am reuşit să întoarcem rezultatul şi să câştigăm la două goluri, iar apoi să ne calificăm la penalty-uri. A fost un meci extraordinar, cum poate o dată în viaţă ai ocazia să joci un asemenea meci. Vreau să felicit toată echipa, suporterii şi să ne bucurăm de acest rezultat pentru că este unul istoric", este de părere Tiberiu Negrean.

Superiorităţi numerice: 5-2 (CSM Digi Oradea) şi 2-0 (Verona).

CSM Digi: Gojko Pijetlovic şi Dorin Creţu - portari; Mihnea Gheorghe, Tiberiu Negrean 2 goluri, Nicolae Diaconu, Mihnea Chioveanu, Istvan Szabo, Mateja Asanovic 1 gol, Boris Pavlovic, Andrei Creţu, Ramiro Georgescu 2 goluri, Nikola Radjen şi Bogdan Remeş.

Antrenori: Kadar Kalman şi Gheorghe Dunca.

SM Verona: Dejan Lazovic şi Fabio Viola - portari; Valentino Gallo 1 gol (din penalty), Niccolo Gitto, Giuseppe Valentino, Romain Blary 1 gol, Antonio Petkovic 1 gol, Stefano Luongo, Marko Jelaca, Cristiano Mirarchi, Giacomo Bini, Arnaldo Deserti şi Andrea Razzi.

Antrenori: Marco Baldineti şi Gianini Averaimo.

La penalty-uri: CSM Digi: Tiberiu Negrean (gol), Mihnea Gheorghe (gol), Mateja Asanovic (ratare), Ramiro Georgescu (gol) şi Nikola Radjen (gol) / SM Verona: Valentino Gallo (gol), Antonio Petkovic (gol), Stefano Luongo (gol), Marko Jelaca (ratare) şi Andrea Razzi (ratare).

Arbitri: Xevi Buch (Spania) şi Robert Tiozzo (Croaţia).

Delegat LEN: Jacques Racine (Elveţia).

În finală, CSM Digo va juca într-o dublă manşă cu Ferencvaros Budapesta, care a eliminat Jadran Herceg Novi, scor 6-4 acasă şi 11-12 în deplasare.