198 de cazuri noi de hepatita A au fost înregistrate de la începutul anului în Bihor. Mai exact, în două colonii de romi, din Aleșd și Ortiteag. Direcția de Sănătate Publică (DSP) Bihor a intervenit încă din ianuarie aproape lunar și spune că nu există pericolul extinderii bolii.

Pentru a stinge sau a reduce efectele focarului de Hepatită A, DSP Bihor a trimis echipe formate din medici de familie, epidemiologi, de colectivitate, mediatori sanitari, asistenți comunitari și de igienă și dezinfectori în coloniile de romi afectate, din Aleșd și Ortiteag.

„S-a făcut dezinfecţie pe 22 ianuarie și 2 februarie într-o locuință particulară, cu substanțe clorigene, de către familie și medicul de familie. Pe 6 martie s-a făcut dezinfecție terminală în casele din colonia de romi din Aleșd. Pe 4 aprilie s-a revenit în aceeași colonie, s-a dezinfectat și Liceul „Constantin Șerban” din Aleșd, apoi, pe 30 mai, la Centrul de zi, pe 21 iunie și 4 iulie au fost curățate alte locuințe particulare, în jur de 20. Cu această ocazie, s-a făcut și educație medicală. În afară de asta, medicii de familie și de colectivitate au supravegheat persoanele bolnave și s-a făcut triaj epidemiologic zilnic”, a explicat, pentru Crișana, Daniela Rahotă, directorul executiv al DSP Bihor.

Conform aceleiași surse, primăriile din Aleșd și Ortiteag au luat mai multe măsuri pentru limitarea răspândirii hepatitei A, printre care: dotarea cu containere, vidanjarea latrinelor, asigurarea permanentă a accesului la surse de apă potabilă, colectarea, îndepărtarea și neutralizarea deșeurilor solide etc.

Hepatita A este o infecţie cauzată cel mai adesea de un virus care contaminează apa potabilă sau alimentele. Hepatita A poate fi neplăcută, dar de regulă nu reprezintă o afecţiune cu adevărat serioasă şi majoritatea oamenilor se recuperează complet în decursul câtorva luni. Unii oameni, în special copiii mici, pot să nu aibă simptome, însă hepatita A poate dura uneori timp de mai multe luni şi, în cazuri rare, poate pune în pericol viaţa dacă organismul încetează să mai funcţioneze corespunzător (insuficienţă hepatică).  

Hepatita A este răspândită cel mai des în zonele în care nu există standarde de igienă şi igienă alimentară. Infecţia se poate obţine consumând alimente preparate de către cineva cu infecţie care nu şi-a spălat mâinile în mod corespunzător sau le-a spălat în apă contaminată din canalizare, dar şi prin simplul contact apropiat cu cineva care are hepatita A, prin consumul de apă contaminată (inclusiv cuburi de gheaţă), consumul crustaceelor crude sau provenite din apa contaminată şi injectarea de droguri folosind ace contaminate. Simptomele pot include oboseală şi stare de rău dureri articulare şi musculare, febră, pierderea poftei de mâncare, durere în partea superioară dreaptă a burţii, îngălbenirea pielii şi a ochilor, urniă de culoare întunecată şi scaune moi, piele iritată.