Programul de demolare a garajelor orădenilor sau de construire de parcări, depinde din ce unghi este privită situația, continuă în Oradea. Viceprimarul Florin Birta a spus ieri că municipalitatea a demolat anul acesta 250 de garaje și că până în decembrie va finaliza 2.000 de parcări.

Pentru a le oferi orădenilor locuri de parcare, muncipalitatea a promis în urmă cu câțiva ani amenajarea a 2.000 de locuri noi de parcare pe an. Ținta va fi atinsă și în 2019, conform viceprimarului Florin Birta.

„În această zonă, intersecția Bulevardului Dacia cu Doina și Odobescu (în spatele restaurantului Corsarul), au fost demolate 150 de garaje pentru a asigura condiții de parcare. Cele 300 de locuri noi de parcare vor fi predate asociațiilor de proprietari care vor decide dacă le folosesc la liber sau le fac parcări de domiciliu. Aici era o zonă insalubră, cu probleme și certuri între vecini pentru locuri de parcare. Unii avea garaje, dar le foloseau pe post de depozit și parcau mașinile lângă ele. Cei care au avut garaje au primit loc de parcare gratuit pentru următorii 5 ani. Lucrările se vor finaliza până la sfârșitul anului”, a spus Florin Birta, în cadrul unei conferințe de presă desfășurată în teren.

În zona stației de tramvai, înainte de Podul Decebal, au fost desființate 12 garaje construindu-se, pe terenul viran care exista, și în locul lor, 56 de locuri noi de parcare cu acces atât din strada Călărașilor, cât și din strada Constructorilor.

Un alt loc în care se lucrează la parcări este zona aflată în spatele Școlii Dimitrie Cantemir. „Aici au fost demolate 36 de garaje, a fost mutat gardul mai aproape de școală și se lucrează la 130 de locuri noi de parcare. După cum vedeți, arborii au fost păstrați în alveole și vom face parcările în jurul lor. De fapt, peste tot acolo unde s-a putut, am plantat sau vom plata, din patru în patru metri, arbori. În total, de la începutul anului, au fost demolate 250 de garaje, urmând a fi finalizate 2.000 de locuri noi de parcare, un target pe care ni l-am impus și l-am respectat anual”, a spus viceprimarul.

În prezent, în Oradea există 17.000 de parcări de domiciliu și alte cca 4.000 la liber la un parc auto de aproape 77 de mii de maşini.