Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Bihor a anunţat că, din cele 55 de focare de pestă porcină africană (PPA) confirmate în județul Bihor, mai sunt active 48, care afectează 16 localități - Crestur, Olosig, Cherechiu, Sânnicolau de Munte, Abrămuț, Albiș, Galoșpetreu, Făncica, Șilindru, Sălacea, Cubulcut, Abram, Cheșereu, Chișlaz, Târgușor și Petreu.

 

Ultimele focare au fost confirmate în localitățile Abram – comuna Abram și Petreu – comuna Abrămuț. Toate focarele au evoluat în gospodării nonprofesionale.

De asemenea, în data de 12 februarie a fost confirmat un caz de PPA la mistreț, pe fondul de vânătoare nr. 4 Șimian, numărul total de cazuri la mistreț fiind în prezent de patru. „Conform procedurilor, DSVSA Bihor a luat imediat măsuri privind punerea sub supraveghere sanitară veterinară a exploatațiilor afectate, impunerea de restricții de mișcare din și către curțile și localitățile afectate, efectuarea dezinfecţiei exploatațiilor afectate, a spaţiilor de cazare ale porcilor, a aleilor, a perimetrelor, a ustensilelor şi a obiectelor potenţial contaminate”, a anunţat DSVSA Bihor.  

Prin activitățile desfășurate de către specialiștii din cadrul instituţiei, au fost stinse, în data de 31 ianuarie, şapte focare de PPA din trei localități ale județului, respectiv Sălard (5 focare), Sântimbreu (un focar) și Cauaceu (un focar), și sunt în curs de finalizare activitățile necesare pentru stingerea focarelor din localitățile Sălacea, Albiș, Olosig și Chișlaz.

„Toate animalele afectate sau suspecte, precum și cele care au venit în contact cu acestea trebuie sacrificate şi neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat, în condițiile prevăzute de legislaţie. Menționăm faptul că toți proprietarii exploatațiilor de porcine din județul Bihor în care au fost afectați de PPA până la data de 31 decembrie 2018 au fost integral despăgubiţi, valoarea totală a sumelor virate de către DSVSA Bihor în conturile acestor proprietari fiind de 1.085.280 lei, iar pentru proprietarii exploatațiilor afectate în cursul anului 2019, dosarele de despăgubire sunt în curs de soluționare, aceștia urmând a fi despăgubiți în cel mai scurt termen posibil.

Este interzisă comercializarea, înstrăinarea sau mişcarea sub orice formă a porcilor vii, a cărnii şi produselor din carne de porc provenite din zonele de restricţie ca urmare a evoluţiei virusului pestei porcine africane”, menţionează DSVSA Bihor.

Direcţia Sanitar Veterinară reaminteşte bihorenilor că, din cauza evoluției pestei porcine africane, toate târgurile de animale de pe raza județului Bihor au activitatea suspendată pe termen nedeterminat. Totodată, în scopul prevenirii răspândirii pestei porcine africane, personalul de specialitate din cadrul DSVSA Bihor desfășoară, în permanență, cu sprijinul reprezentanților Inspectoratului de Poliţie Judeţean, „controale cu caracter nediscriminatoriu în trafic, pentru verificarea atât a mijloacelor de transport a porcinelor vii și a cărnii destinate comercilizării în unități specializate, dar și a mijloacelor auto proprietate personală, în vederea verificării mișcării porcinelor vii, respectiv a cărnii și produselor din carne destinate consumului propriu și care au fost obținute de la porci vii proveniți din exploatații non-profesionale situate în zonele aflate sub restricții ca urmare a evoluției unor focare de pestă porcină africană”.

Astfel, în cursul anului 2019, DSVSA Bihor a desfășurat, pe principalele artere rutiere ale județului, împreună cu IPJ Bihor, 47 de activități de control în trafic, în urma cărora au fost aplicate 44 de sancțiuni contravenționale, din care 25 avertismente și 19 amenzi contravenționale în valoare totală de 39.000 lei. Principalele deficiențe constatate au fost reprezentate de transportul animalelor fară acte sau/și cu mijloace auto neautorizate, vânzare de animale fără documente legale, transport de animale neidentificate și fără documente, caz în care s-a dispus și uciderea și eliminarea cadavrelor.