Administraţia Bazinală de Apă Crişuri atenţionează în legătură cu o posibilă poluare pe Valea Borod, unde apa are o culoare roşiatică, fiind luată în calcul posibila prăbuşire a unei galerii de mină din cauza unui cutremur ce a avut loc duminică.

„În această dimineață, colegii noștri de la formația de lucru Aleșd din cadrul SGA Bihor s-a u deplasat în teren, în legătură cu o posibilă poluare pe Valea Borod (afluent al Crișului Repede), județul Bihor. Din cele constatate la fața locului, apa are o culoare roșiatică, de intensitate mare. În zonă se află o exploatarea minieră, nefuncțională, de cca. 50 de ani, astfel că se ia în calcul posibila prăbușire a unei galerii de mină din cauza cutremurului produs recent în zonă”, a anunţat ABA Crişuri pe pagina sa de Facebook. Echipa care s-a deplasat la faţa locului a prelevat probe de apă din mai multe puncte. Totodată, au fost anunțate folosințele consumatoare pentru a-și adapta procesele tehnologice în vederea tratării corespunzătoare a apei.

„Având în vedere că debitul evacuat din galerie este estimat la 0,5 mc/s, se așteaptă ca în Crișul Repede diluția să fie de 10-12 ori mai mare. Impactul estimat al poluării este până la acumularea Lugaș, unde există un volum de 20,38 milioane mc de apă. Personalul tehnic de specialitate din cadrul ABA Crișuri va continua monitorizarea situației până la stoparea fenomenului și încadrarea apei în limitele normale de calitate”, precizează ABA Crişuri.

Duminică, în zona Crişana, a avut loc un cutremur cu magnitudinea de 2,9, la o adâncime de 4,2 kilometri, potrivit informaţiilor publicate de Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP).

Seismul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 38 km sud-vest de Zalău, 56 km est de Oradea, 75 km vest de Cluj-Napoca, 92 km sud de Satu Mare, 97 km nord-vest de Turda.