În baza Hotărârii nr. 42 din 3 octombrie 2022 privind dispunerea măsurilor urgente necesare verificării tehnice a calității construcției și siguranței exploatării barajelor aflate pe teritoriul României, echipele Administrației Bazinale de Apă (ABA) Crișuri au început de marți, 4 octombrie, controalele în bazin.

„La barajele din categoriile C și D, de importanță normală și redusă, aferente acumulărilor permanente și nepermanente din spațiul hidrografic Crișuri, colegii noștri verifică atât actele de reglementare, cât și starea tehnică a lucrărilor”, anunță Anca Mihociu, purtătorul de cuvânt al ABA Crișuri. Concret, la barajele din categoriile de siguranță C și D, se verifică: performanța privind calitatea în construcții; evaluarea stării de siguranță în exploatare; comportarea obiectivelor; starea de uzură; existența și funcționalitatea aparaturii de monitorizare, control și avertizare; riscurile la care sunt expuse.

„Pentru fiecare baraj în parte, echipele noastre întocmesc câte un proces verbal de constatare, bine structurat și în detaliu, pentru a putea oferi suport în elaborarea raportului final”, mai spune Anca Mihociu, menționând că, în total, în spațiul hidrografic Crișuri, în categoriile de siguranță C și D sunt 142 de baraje, dintre care 79 sunt deținute de Administrația Bazinală de Apă Crișuri. Indiferent de deținător, toate barajele vor fi verificate până la 25 octombrie.

Acțiunea se desfășoară la solicitarea Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, ca urmare a Hotărârii Comitetului Național pentru Situații de Urgență, și este coordonată de Administrația Națională de Apă Crișuri.