Precipitațiile abundente din vara anului trecut au creat viituri în mai multe localități bihorene, înregistrând nivele maxime pe mai multe cursuri de apă. Administrația Bazinală de Apă Crișuri a reabilitat lucrările de apărare din judeţ afectate de inundații.

Vara trecută, Valea Fânețelor a atins cote și debite istorice creând astfel două breșe în digurile de apărare din localitatea Sărsig, care au dus la inundarea drumului DN19/E Oradea-Marghita.  Pentru a reduce riscul producerii de noi inundații în zonă, angajații ABA Crișuri au închis breșele și au realizat lucrări de supraînălțare a digului cu 60 cm, pe o lungime de 800 m.

Viiturile din luna iunie au creat probleme și pe Valea Danța afectând satele Ciuhoi și Sfârnaș din comuna Sâniob. Pentru a asigura scurgerea apelor, angajații ABA Crișuri au decolmatat și reprofilat cursul de apă pe o lungime de 4,4 km cu un volum de terasament de 10,6 mii mc. Lucrările de decolmatare și de reprofilare au continuat și pe Valea Egher, în municipiul Marghita, pe o lungime de 4 km. În urma lucrărilor a fost excavat un volum total de terasament de 8,1 mii mc.

”Cu ajutorul acestor lucrări, s-a redus în mod semnificativ riscul producerii unor revărsări pe cursurile de apă, limitând considerabil distrugerea obiectivelor socio-economice, a gospodăriilor și a infrastructurii din zonă”, a precizat Ionel Avrigeanu, directorul ABA Crișuri.

Potrivit acestuia, în anul 2019, în județul Bihor, în urma viiturilor și a scurgerilor de pe versanți, au fost afectate 45 de localități, 388 de case, 751 de fântâni, 43 de poduri și podețe.