Pentru îmbunătățirea procesului de monitorizare a calității și cantității apelor subterane, echipa Administrației Bazinale de Apă (ABA) Crișuri continuă lucrările prin care se realizează noi foraje de cercetare.

„Până în prezent, colegii noștri, experți în lucrări geologice și pompări experimentale, au realizat cinci foraje de cercetare corespunzătoare corpului de apă ROCR07 în localitățile bihorene: Leș, Tulca, Tărian, Horingea și Fegernic”, anunță reprezentanții ABA Crișuri.

Potrivit acestora, instalația de foraj este de ultimă generație și poate săpa până la o adâncime de 200 de metri.

„Din punct de vedere tehnic, deosebit la acest utilaj este faptul că oferă posibilitatea de a instala coloane de separare a straturilor acvifere atinse în același punct de foraj. Altfel spus, apa provenită din fiecare strat se poate monitoriza separat, atât cantitativ, cât și calitativ. Această facilitate este deosebit de utilă, mai ales în cazul identificării unor poluări în apa subterană”, mai transmit reprezentanții ABA Crișuri.

Aceștia menționează că, la ora actuală, în bazinul hidrografic Crișuri se monitorizează 321 de foraje atât cantitativ, cât și calitativ. Pentru o mai bună monitorizare, în ultima perioadă, o parte din foraje au fost dotate cu senzori de nivel și temperatură care au transmisie GPRS, direct pe server-ul de date.

Instalația de foraj a costat 1.675.000 lei, iar echipamentul de transport specializat a fost în valoare de 571.884, 25 lei. Instalația a fost achiziționată de Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, prin proiectul INPC-AF „Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienți”.

Foto: Ovidiu BOTĂU