Un turist din Cehia, în vârstă de 30 de ani, s-a accidentat, în urma unei sărituri de pe un bolovan, joi, 29 iunie, în jurul orei 19.00, la Cetăţile Ponorului, sub portalul peșterii.

Din cauza alunecării, în momentul aterizării, a rezultat o fractură de maleolă și metatarsiene la piciorul drept. În scurt timp, a fost alarmată în mod direct echipa de la Postul Salvamont Glăvoi, iar după o primă evaluare, a fost alarmată și echipa de la Baza Salvamont Vârtop.

După imobilizarea membrului fracturat, respectiv echiparea traseului de evacuare, victima a fost transportată pe targă și, la cinci ore după declanșarea alarmei, a fost predată echipajului SMURD.

Salvamontiștii bihoreni atrag atenția că în urma furtunii de joi, pe mai multe trasee turistice din zona Padiș, s-au produs doborâturi, în urma cărora deplasarea pe anumite porțiuni poate fi îngreunată.

De menționat că, în prima jumatate a anului 2017, după terminarea sezonului rece, salvatorii montani din cadrul Serviciului Județean Salvamont Salvaspeo Bihor, pe lângă activitățile de patrulare preventivă și intervenții, au desfășurat lucrări intense de întreținere și amenajare a traseelor turistice si a celor cu caracter tehnic (trasee de escalada, via ferrata etc.) din zona montană a județului Bihor.

Lucrările amintite au fost executate din bugetul Serviciului Județean Salvamont Salvaspeo Bihor, asigurat de Consiliul Județean Bihor, și parte a programului național de amenajare și reamenajare a traseelor turistice din zona montană, realizat cu sprijinul acordat de către Policolor, prin proiectul „Culorile României”.

Informații privind traseele turistice și activitațile cu caracter sportiv specific montan se pot obține vizitând site-urile www.salvamontbihor.ro și www.alpinismbihor.ro.