Administrația Bazinală de Apă (ABA) Crișuri, în colaborare cu Asociația Exploratorilor Mediului Subacvatic Nautilus și Clubul de Scufundări Nautilus, a desfășurat miercuri, 21 august, o acțiune inedită de ecologizare a râului Crișul Repede.

 

Pentru a spori oxigenarea apei și pentru a menține cât mai mult posibil temperatura optimă în cursul de apă, Administrația Bazinală de Apă Crișuri intervine, zilele acestea, cu un utilaj modern de curățare și degajare a vegetației acvatice din albie.

„La ora actuală, debitul Crișului Repede nu este suficient de mare astfel încât să limiteze extinderea plantelor acvatice, prin urmare, cea mai eficientă soluție este intervenția cu un utilaj de tip truxor. Ne-am asigurat că excesul de vegetație acvatică va fi eliminat din albie cu un minim de disconfort pentru ecosistem”, a anunțat directorul ABA Crișuri, Pásztor Sándor.

Potrivit acestuia, prin aceste măsuri de ecologizare, se vor disloca din albie, în mod constant, o mare parte din plantele acvatice. Acestea se vor colecta din apă, în dreptul barajului plutitor ancorat în centrul orașului, amonte de podul Ladislau, și în apropierea Prizei de Apă Oradea, prin tubul plutitor al utilajului de dragare de pe Crișul Repede.

„Prezența în exces a unor specii de macrofite, adică de plante acvatice, în cursul de apă, poate constitui o problemă ecologică, întrucât favorizează absența oxigenului în corpurile de apă și împiedică pătrunderea luminii. Unele specii acționează ca mediu pentru răspândirea dăunătorilor, iar descompunerea acestora aduce un aspect și un miros neplăcut corpului de apă”, a menționat Anca Mihociu, purtătorul de cuvânt al ABA Crișuri.

În paralel, cu această acțiune de ecologizare mecanizată, Administrația Bazinală de Apă Crișuri a desfășurat miercuri, 21 august, o inedită acțiune de ecologizare a râului Crișul Repede, în colaborare cu Asociația Exploratorilor Mediului Subacvatic Nautilus și Clubul de Scufundări Nautilus. Scafandrii voluntari au ecologizat albia Crișului Repede în zona Podului Dacia. Echipa ABA Crișuri a intervenit cu o barcă și cu un truxor.

„Cu ajutorul scafandrilor voluntari, ne-am propus să scoatem din albie deșeurile de mari dimensiuni”, a precizat Pásztor Sándor.

Întâlnirea a avut loc pe malul stâng al râului Crișul Repede, amonte de podul Dacia (Calea Mareșal Averescu), pe platoul de lângă scările de acces spre promenadă.