Pentru a marca Ziua Europeană de Prevenire a Furturilor din Locuințe, celebrată, în acest an, miercuri, 19 iunie, polițiștii de prevenire din Bihor au desfășurat, pe parcursul acestei săptămâni, o serie de acțiuni în municipiul Oradea și în stațiunea Băile Felix.

 

Acţiunile poliţiştilor au avut ca scop conștientizarea cetățenilor cu privire la modalităţile prin care își pot proteja locuinţa, pentru a nu deveni victime ale furturilor și pentru responsabilizarea acestora ca urmare a cunoașterii principalelor măsuri de autoprotecție. Astfel, polițiștii Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității au fost prezenți în locuri publice aglomerate, în marile centre comerciale, la Aeroportul Internațional Oradea, la asociații de proprietari din municipiul Oradea și în stațiunea turistică Baile Felix unde au interacționat cu cetățenii, pe tema prevenirii furturilor din locuințe, sub genericul „Acțiunea voastră. Siguranța tuturor! Ne securizăm locuințele, ne asigurăm liniștea!”. Polițiștii de prevenire din Bihor le-au prezentat cetățenilor cu care au interacționat cele mai uzuale moduri de operare ale infractorilor, precum declinarea de calități oficiale, înșelăciunile prin diverse pretexte invocate, vânzarea de produse, diverse reparații, totul pentru a pătrunde în locuință și le-au adus în atenție celor prezenți tipurile de bunuri vizate de infractori, elementele de siguranță pe care trebuie să le prezinte locuința, pentru a fi sigură în fața hoților. De asemenea, cetățenii au fost sfătuiți să nu comunice date despre plecarea de acasă, pentru o perioadă mai lungă, în convorbirile cu alte persoane sau pe reţele de socializare. Călătorii au aflat că check-in-ul din aeroport aduce like-uri, însă îi face vulnerabili în fața hoților. Totodată, cetățenii au fost sfătuiți să nu posteze pe site-urile de socializare imagini din care să reiasă că deţin în casă bunuri de valoare sau că sunt plecați de acasă. Selfie-urile sunt și ele distractive, dar trebuie avut grijă la detaliile care se observă în imagini. În cadrul acțiunilor, polițiștii de prevenire din Bihor au pus la dispoziția publicului și ochelarii VR, prin intermediul cărora cetățenii au putut înțelege că spargerile din locuințe sunt evenimente dramatice, care depășesc, ca impact, furtul în sine.

Realitatea virtuală (Virtual reality/VR) se referă la ambianțe tridimensionale create artificial, pe calculator sau prin filmare cu aparatură specială, care oferă o simulare a realității atât de reușită, încât utilizatorul poate căpăta impresia de prezență fizică aproape veridică în anumite locuri reale sau imaginare. Sub îndrumarea polițiștilor de prevenire, cei care au avut curiozitatea să testeze ochelarii VR au asistat la o secvență de furt dintr-o locuință, ca și cum s-ar afla în mijlocul acțiunii și nu doar ca simpli spectatori și să constate dezastrul ce îl pot lăsa în urma lor infractorii. Totodată, pe platoul din fața Centrului Comercial Crișul Shopping City din municipiul Oradea, polițiștii de prevenire au distribuit materiale informative realizate pentru prevenirea acestui gen de infracțiuni. Polițiștii de prevenire continuă campaniile preventive pe parcursul întregului sezon estival, pentru protejarea cetățenilor și prevenirea furturilor din locuințe.