Peste 180 de copii, din mai multe județe, prezenți în taberele organizate în județul Bihor, au fost sfătuiți de polițiștii bihoreni despre cum să prevină victimizarea și despre efectele negative ale consumului de droguri.

În cursul săptămânii trecute, polițiștii Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității, alături de cei ai Biroului Siguranță Școlară din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Bihor, împreună cu reprezentanți ai Centrului Județean de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Bihor și ai A.N.I.T.P. - Centrul Regional Oradea au continuat activitățile informativ - preventive desfășurate în taberele pentru copii organizate în municipiul Oradea și în localitățile bihorene Șuncuiuș și Remeți. Acțiunile polițiștilor de prevenire bihoreni au avut loc în cadrul campaniei naționale „Dincolo de aparențe”, de prevenire a traficului și consumului de substanțe interzise, dar și pentru prevenirea victimizării minorilor prin diverse infracțiuni. În acțiunile polițiștilor bihoreni, desfășurate în taberele pentru copii au fost implicați peste 180 de copii, cu vârste cuprinse între 10 și 16 ani, din județele Bihor, Prahova și Teleorman. În interacțiunea cu copiii, polițiștii bihoreni au abordat aspecte precum prevenirea delincvenței juvenile, a victimizării prin bullying și cyberbullying. De asemenea, au fost transmise aspecte legate de educația juridică, precum explicarea termenului „infracțiune” și ce implică răspunderea penală și contravențională a minorilor. Copiii au fost sfătuiți cum să evite conflictele, să nu răspundă provocărilor și să își aleagă cu grijă anturajul. Tinerii și adolescenții prezenți în tabără au fost informați și cu privire la riscurile asociate consumului de alcool, droguri de substanțe interzise. Polițiștii bihoreni i-au informat cu privire la evenimentele negative în care ar putea fi implicați ca urmare a consumului de droguri. Tinerii au primit informații utile despre efectele nocive pe care drogurile le au asupra organismului, asupra dezvoltării lor, dar și asupra viitorului lor, cu accent pe riscul implicării, în calitate de victimă sau autor, în diferite fapte ilegale. Adolescenții prezenți în tabere au putut experimenta, cu ajutorul ochelarilor speciali, care distorsionează realitatea și simulează efectele psihomotorii ale consumului de alcool sau droguri, modul în care consumul de substanțe interzise le afectează echilibrul, viteza de reacție, capacitatea de coordonare a mișcărilor, felul în care se orientează în spațiu sau modul în care apreciază distanța sau viteza.

Scopul acestor acțiuni, care continuă pe toată perioada sezonului estival, este acela de a îndruma populaţia, în special tinerii, să își petreacă timpul liber într-un mod sănătos, ca alternativă la consumul de alcool sau droguri și să cunoască principalele reguli care pot preveni victimizarea acestora.