Rezidenţii de pe strada Aurel Lazăr și de pe Republicii, ale căror curți interioare vor fi expropriate pentru construcţia unei parcări supraetajate, îl bănuiesc pe directorul Lucian Popa din cadrul Primăriei Oradea, că are interese obscure.

„Sunt rezident pe str. Aurel Lazar şi am citit cu stupoare articolul «Conflict de interese: garajele orădenilor demolate pentru a face loc spălătoriei auto deținută de un șef din Primăria Oradea!» Am spus că am citit cu stupoare pentru că noi, rezidenţii de pe str. Aurel Lazăr şi cei de la blocul turn Republicii 3-5 suntem într-o situaţie similară, de a fi expropriaţi pentru toate curţile noastre interioare mari, care includ şi o grădină mare, în scop de «utilitate publică» pt viitoarea parcare de pe str. Iosif Vulcan, care va avea intrare şi de pe str. Aurel Lazăr”, scrie orădeanul.

„Când am primit scrisoarea de la Primărie care ne informa că suntem expropriați nu am știut exact cât, cum și pentru ce terenuri suntem expropriați. De aceea am fost la Primărie și am stat de vorbă cu domnul Lucian Popa, directorul de la Imobiliare, care a fost amabil să discute cu noi situația. Mi-a prezentat planșa proiectului în care se vedea trasat cum toate curțile noastre interioare, împreună cu grădina, erau delimitate pentru a fi expropriate. I-am adresat întrebarea: unde e utilitatea publică de a fi expropriate toate acele terenuri de dimensiuni mari, plus grădina respectivă, din moment ce pentru accesul la parcarea respectivă este nevoie doar de drumul de acces existent? Mi-a răspuns că nu poate să îmi dea toate detaliile și că să revenim peste două luni. Aveam foile de expropriere în mână și mă gândeam cum e posibil ca directorul departamentului respectiv să nu știe pentru ce au nevoie de toate acele terenuri pentru care ne expropriază. Sigur, nu era pentru utilitate publică, din moment ce drumul de acces înspre acea parcare există și nu se justifică preluarea celorlalte terenuri”, susține autorul sesizării către presa locală.

„Citind astăzi în presă că Primăria Oradea demolează garajele aflate pe domeniul public în scop de utilitate publică, ca mai apoi, de fapt, să facă loc unor afaceri controlate chiar de către fiul directorului de la Imobiliare, Lucian Popa, mi-am dat seama că este o practica neortodoxă desfășurată pe scară largă deja, care tebuie demascată”, mai arată semnatarul.

Contactat de Crișana, directorul Lucian Popa afirmă că nici măcar nu are vreun fiu. „Eu am o fetiță de 11 ani. Există un proiect de utilitate publică în zonă. Este acolo un gang care arată jalnic și trebuie amenajat. În cadrul studiului făcut de specialiști s-a decis exproprierea întregului culoar pentru a fi modernizat”, explică Lucian Popa, care, cu privire la întâlnirea avută cu cetățenii din zonă, afirmă „au fost la mine când nici nu era studiul de fezabilitate făcut. De aceea nu aveam de unde să le dau detaliile pe care le-ar fi dorit”.     

 

Exproprierile şi demolările

„Conflict de interese - Garajele orădenilor demolate pentru a face loc spălătoriei auto deţinute de un şef din Primăria Oradea” - aşa se intitulează articolul publicat recent de bihornews.ro. „Sub pretextul interesului public, Primăria Oradea demolează garajele aflate pe domeniul public și face loc unor afaceri controlate chiar de directorii din instituția condusă de primarul Florin Birta. Cazul garajelor demolate de pe strada Andrițoiu din cartierul Velența ridică numeroase suspiciuni și arată un grav conflict de interese.”

În esenţă, se arată că pe locul garajelor demolate pe strada Andriţoiu pentru „cauză de utilitate publică” se va construi o spălătorie auto de tip self-service de către firma Pact-Exim SRL deţinută de directorul Direcției Patrimoniu Imobiliar din Primăria Oradea, liberalul Popa Dan-Lucian. „Conform datelor din Registrul Comerțului, Popa Dan-Lucian este asociat unic la societatea Pact Exim SRL, deținând 100% din capitalul de 137.870 lei. Până în 2015, Popa a fost administratorul direct al societății, dar de când a ajuns mare șef în Primărie și inițiază regulamente de dărâmare a garajelor, controlează societatea prin omul său de încredere, Gondos Gabor, administrator al Pact Exim SRL din 09.06.2015”, scrie sursa citată. (D.M.)