Producţia de energie este în pericol, criza alimentară se amplifică, un sfert din capacitatea lacurilor de acumulare este goală. Jumătate din depozitele de gaze româneşti sunt goale, iar o treime din producţia de grâu şi jumătate din producţia de porumb au fost compromise de secetă.

Europa nu îşi raţionalizează doar consumul de energie, ci şi pe cel de apă în contextul unei secete care îi ameninţă mai mult ca niciodată secu­ritatea energetică şi alimentară. România îşi numără pierderile, dar autorităţile ori dau mesaje încurajatoare, ori nu comentează, arată Ziarului Financiar, care citează şi o analiză Bloomberg.

Pentru data de 17 iulie, datele Transelectrica arată că procentul de umplere a lacurilor de acumulare gestionate de Hidroelectrica era de 76%, în scădere faţă de începutul lunii, acesta fiind cel mai mic nivel lunar din ultimii 5 ani. Anul trecut, în aceeaşi perioadă gradul de umplere era de 94%.

Doar în primul trimestru al anului, producţia de energie hidro a scăzut cu 30%, enorm, într-unul dintre cei mai dificili ani pentru sectorul energetic din România.

„Prognozele nefavorabile pentru lunile următoare ar putea compromite rezervele de apă şi vor menţine la un nivel extrem de ridicat competiţia pentru resurse energetice“, avertizează Centrul Comun de Cercetare al Comisiei Europene într-unul din cele mai alarmante rapoarte de anul acesta privind seceta severă care afectează Europa.

Pe sectorul energetic, seceta şi Rusia fac o alianţă care poate transforma iarna aceasta într-un şoc pentru Europa. Nu doar energia hidro este în pericol, ci şi cea nucleară, acolo unde apa din râuri este folosită pentru răcirea reactoarelor, dar şi cea pe cărbuni, unde barjele pline de lignit care alimentează marile centrale riscă să ajungă blocate în râurile secate. Rămân gazul lui Putin şi un robinet care se deschide în funcţie de capriciile liderului de la Kremlin.

„Seceta este un dar de la natură pentru Putin şi face ca Europa să devină şi mai dependentă de gazul rusesc într-un moment în care Kremlinul reduce drastic livrările. Iarna caldă de anul trecut a lucrat în favoarea Europei prin faptul că cererea de energie a rămas scăzută. Acum, lipsa ploilor lucrează împotriva continentului“, avertizează Bloomberg.

Pentru România, în acest moment lucrurile nu se prezintă foarte bine. Jumătate din depozitele de gaze sunt goale, un sfert din lacurile de acumulare lipseşte, producţia de energie eoliană pare a avea un nou an slab, afectată la rândul său de ceea ce a început să se numească seceta vântului.

Sâmbătă, 23 iulie, în jurul prânzului, numai 2,5% din producţia de energie erau asigurate de vânt, 10% veneau din importuri, 20% dintr-un gaz istoric de scump. Prin urmare, preţul era al doilea cel mai mare din Europa, 472 de euro/MWh, România fiind, paradoxal, al doilea cel mai mare producător de gaz european.

 

În agricultură, sezonul este compromis

În România, la grâu producţia este 7,5 milioane de tone, faţă de 11,3 milioane anul trecut. La porumb se estimează 8 milioane de tone, faţă de 15 anul trecut. Circa 75% din suprafaţa României este afectată de diverse faze ale secetei.

„În judeţul Vrancea, porumbul este afectat de secetă în proporţie de 100% pe suprafeţele neirigate, iar floarea-soarelui în proporţie de 80-90% şi gândiţi-vă că suprafaţa irigată din cea totală cultivată cu cereale în judeţ este de 3.000 de hectare (circa 5% din total - n. red.). Am fost şi în Galaţi, şi în Buzău, e grav şi la ei, au jumătate din suprafeţe afectate de secetă, dar la noi în Vrancea situaţia este drastică“, spune Teofil Dascălu, preşedinte, Asociaţia Cultiva­torilor de Cereale şi Plante Tehnice (ACCPT) Vrancea. Dascălu spune că fără sprijin, fermierii nu mai au bani pentru un nou sezon.

„În lipsa unor măsuri de a facilita împumutul bancar sau acordării unor despăgubiri, va fi destul de dificil pentru agricultori acest an. Este aproape imposibil să începem un an nou agricol, pentru că vom amâna datoriile, dar nu vom avea bani să începem corespunzător să semănăm în toamnă, iar producţiile de cereale anul viitor vor fi diminuate cu până la 70%”, arată sursa citată.