Biblioteca Judeţeană „Gheorghe Şincai” din Oradea a fost marți, 17 aprilie, de la ora 16.00, gazda prezentării „Religia şi Biserica în viaţa actuală”, susținută de reputatul Andrei Marga. Filosoful a vorbit despre misiunea socială a Bisericii, explicând, printre altele, că ideea unei „biserici naționale” este depășită pentru că oamenii pot gândi diferit, chiar dacă aparțin aceluiași popor.    

 

Amfiteatrul Bibliotecii Judeţene a fost neîncăpător pentru orădenii veniți să îl asculte pe Andrei Marga, cei mai mulți dintre ei cu afinități teologice. Printre cei prezenți s-a aflat și episcopul greco-catolic Virgil Bercea și Lucian Silaghi, de la Direcția Județeană pentru Cultură Bihor. La prezidiu au stat Ligia-Antonia Mirişan - managerul Bibliotecii Judeţene și Ioan Horga - decanul Facultății de Istorie, Relaţii Internaţionale, Ştiinţe Politice şi Ştiinţele Comunicării.

„Universitatea din Oradea caută să valorifice cuoștințele și experiența de viață și diplomatică a domnului Andrei Marga, experiență acumulată în marile cancelarii europene”, a spus, în deschidere, Ioan Horga.

Andrei Marga a vorbit la început despre rolul social al Bisericii.

„Biserica nu își poate realiza mesajul de salvare a umanității, fără să cultive grija față de semeni, a celor avuți față de cei săraci”, a spus Marga, care a amintit și despre nedreptatea făcută Bisericii Greco-Catolice, explicând că „Unitatea poporului român nu este totuna cu religia. Oamenii pot aparține aceluiași popor, chiar dacă gândesc diferit”.

Filosoful, politologul și omul politic a vorbit apoi, printre altele, despre reflecțiile Papei Francisc, despre sensul vieții, misiunea Bisericii în epoca globalizării și spiritul creștinismului.

Evenimentul a fost organizat de Biblioteca Judeţeană „Gheorghe Şincai” Bihor şi Episcopia Greco-Catolică Oradea, în parteneriat cu Primăria Municipiului Oradea, Muzeul Oraşului Oradea - Complex Cultural, Muzeul Ţării Crişurilor - Complex Muzeal, Facultatea de Istorie şi Relaţii Internaţionale din cadrul Universităţii Oradea, Facultatea de Teologie Greco-Catolică, Dep. Oradea (UBB), Liceul Greco-Catolic „Iuliu Maniu” Oradea și Seminarul Teologic Greco-Catolic Sf. Trei Ierarhi Oradea.