În cea dintâi Duminică după Rusalii, a Tuturor Sfinților, 11 iunie 2017, Preasfinţitul Părinte Sofronie, episcopul ortodox al Oradiei, s-a aflat în vizită pastorală în mijlocul preoţilor şi credincioşilor din cadrul Parohiei „Izvorul Tămăduirii” din Oradea, la aniversarea a 80 de ani de la târnosirea bisericii (6 iunie 1937).

 

Ierarhul a fost întâmpinat de obștea credincioșilor și de un sobor de preoți și diaconi. Răspunsurile liturgice au fost date de un grup de studenți teologi de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Oradea. În cuvântul de învăţătură rostit după citirea pericopei evanghelice rânduite, Întâistătătorul Eparhiei Oradiei a ţinut să sublinieze importanţa prăznuirii Tuturor Sfinţilor, din toate timpurile şi din toate locurile. În cadrul slujbei, chiriarhul Oradiei l-a hirotonit pe arhidiaconul Sebastian Riciard Lakatos, care îndeplinește ascultarea de secretar eparhial la Centrul Eparhial al Episcopiei Oradiei, în treapta preoției, pe seama bisericii cu hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din parohia Tilecuș, Protopopiatul Oradea. Noul preot hirotonit a primit hirotesia întru duhovnic, dar şi distincţia de iconom-stavrofor. După Sfânta Liturghie, părintele Dorel Octavian Rusu, protopopul Oradiei, Peștișului și Aleșdului și parohul bisericii „Izvorul Tămăduirii” din Oradea a adresat un cuvânt de bun venit Întâistătătorului Eparhiei Oradiei, mulțumind Preasfintei Treimi pentru marea Sa purtare de grijă faţă de această biserică, ce a avut mult de suferit de-a lungul vremii. Mulțumiri alese au fost îndreptate către Preasfințitul părinte Sofronie pentru prezența la aceste momente aniversare și pentru dragostea și grija arhipăstorească pe care o poartă acestei parohii.

Cu prilejul aniversării celor opt decenii de la târnosirea sfântului lăcaș, a fost lansat volumul Biserica Izvorul Tămăduirii din Oradea, ce cuprinde monografia celei dintâi biserici construite în Oradea după Catedrala „Adormirea Maicii Domnului”, Biserica cu Lună, dar și a parohiei Izvorul Tămăduirii, înființată în anul 1990, autorul cărții fiind părintele Dorel Octavian Rusu, parohul bisericii „Izvorul Tămăduirii” din Oradea și protopopul Oradiei. Lucrarea a apărut recent în Editura „Episcop Nicolae Popovici” a Episcopiei Oradiei, cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Sofronie al Oradiei, care a scris și cuvântul înainte al volumului.

La final, chiriarhul Oradiei a felicitat pe preoţii și credincioşii enoriei pentru frumoasa aniversare a sfântului lăcaș, o biserică mărturisitoare, atât în vremurile de pace și libertate, cât și în timpurile în care a fost zăvorâtă. De asemenea, Preasfinția Sa l-a felicitat pe părintele paroh pentru osteneala întocmirii lucrării monografice.

Pr. Cristian RUS