Membrii CECCAR Bihor au transmis un apel colegilor din celelalte judeţe pentru a li se alătura, atrăgând atenţia asupra faptului că, în ultimii ani, organismul profesional „nu mai doreşte să reprezinte membrii CECCAR, ci lucrează doar pentru a impune în teritoriu oameni care nu reprezintă profesia şi reprezintă interesele personale ale celor de la conducerea CECCAR” şi că „experții contabili nu mai pot participa democratic la luarea deciziilor în cadrul organismului profesional”. Apelul a fost citit în conferinţa de presă organizată marţi de câţiva dintre membri CECCAR Bihor. 

 

„Dragii noştri colegi de profesie,

În ultimii ani observăm cum organismul profesional nu mai doreste să reprezinte membrii CECCAR ci lucrează doar pentru a impune in teritoriu oameni care nu reprezintă profesia, ci reprezintă interesele persoanele ale celor de la conducerea CECCAR. Experții contabili nu mai pot participa democratic la luarea deciziilor în cadrul organismului profesional.

Organismul pofesional acum doreste să conducă soarta fiecărei filiale desi în cadrul oricărui sistem de guvernanță publică sau privată acesta are menirea de a reprezenta membrii nu de ai conduce. Modul în care s-a intervenit în viața filialelor de către conducerea centrală este de neacceptat. Sigurele reglementări ale profesiei modificate de actualul consiliu superior vizează alegerile și nu imbunătățirea gestionării profesiei. Membrii consiliului superior au adoptat doar hotărari care să le asigure contrar legii accesul la încă un mandat, desi legea prevedea explicit că nu pot să ocupe această funcție mai mult de patru ani.

Noi am constatat cu îngrijorare că toate modificările în cadrul reglementărilor corpului sunt efectuate netransparent și care nu au fost dezbătute la nivelul organismului profesional. Dacă nu ne implicăm, in opinia noastra, soarta organismului profesional devine incertă.

Sunt foarte multe filiale care au avut multe probleme și nemulțumiri generate de modul discretional în care este gestionat organismul proesional. Amintim:

Filiala Bihor unde nu exista presedinte ales. Fostul presedinte, un anume domn Susa Valer dupa cele 2 mandate de 4 ani,la care a avut dreptul nu a mai parasit functia. invalidand presedintele ales statutar cu ajutorul Consiliului Superior iar drept rasplata pentru aceasta  “bravura” a fost ales in Consiliul Superior fara sa fi fost desemnat de filiala Bihor cum era statutar. De la data  expirarii mandatului d-lui Susa, pana in ziua de azi, Comisia de Nominalizare nu a  mai validat nici unul dintre candidatii care s-au inscris sa candideze pentru functia de presedinte !!!!,   Acest domn Susa cu “gir inalt” probabil, de la”Inalta poarta” a inceput a barfi membrii filialei, a jigni pe cei alesi, a-I infricosa sunandu-i la ore nepotrivite. Drept urmare membrii filialei Bihor il declara pe acest domn persoana non grata pentru filiala Bihor. Sa ii gaseasca Consiliul Superior o filiala pe masura,in care sa isi desfasoare activitatea. Aflam totusi ca, filiala Bihor are un un presedinte interimar numit, si nicidecum ales, conform informatiilor de pe site-ul CECCAR.

Filiala Hunedoara unde presedintele nu a fost ales de colegi, dar este totusi presedinte,

Filiala Suceava unde presedintele și membrii consiliului au fost demisi fara temei legal,

Filiala Ialomita unde avem un presedinte care nu putea candida, conform legii, dar a modificat regulamentul fiind și in consiliul Superior

Filiala București care a avut un singur candidat acceptat de comisia de nominalizare precum și alte filiale.

Observam cu tristețe că aproape în toate filialele suntem jigniti pentru a veni să legalizam ceea ce comisia de nominalizare a propus, mai bine zis impus, pentru a fi presedintele filialei, amenințați cu desființarea filialei dacă nu dam curs procesului electoral.

Vă transmitem stimati colegi protestul nostru și punctul de vedere al filialei CECCAR Bihor, pentru a analiza modul nedemocratic în care organismal profesional este condus. Avem o rugaminte la dumneavoastră, o rugaciune chiar ”să nu ne mai alegem conducători care nu își iubesc profesia, care nu o practică și care nici macar nu o înteleg”!.

Rugam filialele CECCAR din tara, precum si simplii membrii CECCAR daca sunt de acord cu continutul protestului nostru sa ne comunice la e-mailul ioan.bercea@gmail.com  Aveti tot respectul nostru si va asiguram de totala confidentialitate a tuturor celor care ne vor contacta. Periodic va vom comunica doar numarul celor care au fost de acord cu protestul si eventualele completari.”

Precizare

Apelul a fost citit de Ioan Bercea în conferinţa de presă amintită şi la care au mai participat Ioan Chivari, Gheorghe Gaja, Mariana Igna şi Mihai Chindlea.