Oradea a fost, în perioada 8-10 septembrie, gazda primei ediții a Zilelor Culturii Iudaice, eveniment dedicat specificului și tradițiilor culturii iudaice.

 

În cele trei zile de sărbătoare, programul a reunit evenimente de prezentare a istoriei evreilor din Oradea, concerte, proiecții de filme, dar și expoziția „Cultură și tradiții culinare evreiești”, în cadrul căreia au fost prezentate preparate specifice sărbătorilor iudaice. Deschiderea oficială a evenimentului a avut loc vineri, la Sinagoga Zion, din Oradea, în prezența şefului adjunct al Misiunii Diplomatice a Statului Israel în România, Tania Berg-Rafaeli, a directorului Asociației pentru promovarea turismului din Oradea și regiune, Mihai Jurca și a directorului Fundației pentru Protejarea Monumentelor Istorice, Angela Lupșea. Una dintre atracțiile programului de vineri a fost concertul susținut de trupa Sabbathsong Klezmer Band Budapesta în Sinagoga Zion. Înainte de a da startul evenimentului, spectatorii au fost întrebați de unul dintre membrii trupei câți dintre ei vorbesc limba maghiară. Întrucât majoritatea celor prezenți în sală au ridicat mâna, membrii trupei au hotărât să comunice cu ei în limba maghiară, traducerea fiind asigurată, ulterior, în limba engleză.

Una peste alta, a fost un concert reușit, plin de voie bună, artiștii fiind răsplătiți la final cu îndelungi aplauze. Zilele Culturii Iudaice s-au încheiat duminică seara, la Oradea, cu proiecție de filme.