Peste 170 de iubitori ai cicloturismului au pedalat, sâmbătă, pe un traseu în circuit, în zona Bratca, din destinația turistică bihoreană Pădurea Craiului. Spre deosebire de celelalte ture, aici au participat mai mulți copii pe propriile biciclete, iar unii au fost purtați de părinți cu grijă, în scaune speciale, montate pe bicicletă.

 

Evenimentul a făcut parte din proiectul  „Redescoperă Bihorul pe bicicletă - Drumul Bisericilor de lemn” și s-a aflat la a V-a ediție. Ca o noutate, la această ediție au fost îmbinate mai multe activități, pe lângă cicloturism, degustare de produse tradiționale și elementele culturale, adică vizitarea a două biserici de lemn vechi de peste 300 de ani, a fost inclusă și activitatea de drumeție. A fost străbătut pe jos un traseu ușor pe Valea Boiului până la Cascada Boiului situată la capătul din amonte al văii, aici apa cade de la o înălțime de 7 metri peste un prag natural.

Startul era programat la ora 9.30, din fața Primăriei comunei Bratca. Dar gazdele turiștilor, primarul Alexandru Gaboraș, Crina Bot, de la Centrul de Informare Turistică Bratca, împreună cu un grup de copii îmbrăcați în straie populare, nu au lăsat pe nimeni să pornească în călătorie cu stomacul gol. Pe o masă frumos ornată au fost pregătite, spre deliciul participanților, borcane cu miere de prune, untură naturală, pâine de casă, ceapă, cafea și apă rece de fântănă.

După o scurtă vizită a Centrului Cultural din Bratca îngrijit de Lumința Izdrăilă și o prezentare a obiectivelor turistice din zonă, startul s-a dat în cele din urmă. Pe parcursul traseului, grupul de bicicliști a fost dirijat de o mașină de poliție și însoțit de o mașină de asistență tehnică asigurată de Asociația Unanimis din Oradea.

După mai puțin de 4 kilometri de pedalat pe o ploaie ușoară care a încurajat la mișcare, bicicliștii au vizitat biserica de lemn din Beznea. Tânărul preot paroh Ioan Cohuț și Laurențiu Lazăr de la Asociația Filantropia au fost ghizii turiștilor. Ei au povestit istoria bisericii și transformările prin care a trecut lăcașul de cult de-a lungul timpului. 

„Se spune că pe același loc a existat o altă biserică de lemn și care a fost așezată pe niște tălpi asemănătoare unor șine de sanie”, le-a spus turiștilor preotul paroh.

Aceștia au mai aflat că lăcașul de cult are hramul „Sf. Arhangheli Mihail şi Gavriil”, și este cea mai mare biserică de lemn din Bihor. „Pronausul a fost extins în secolul XVIII, datorită creșterii numărului de credincioși odată cu dezvoltarea mineritului în zonă”, a completat preotul Laurențiu Lazăr, reprezentantul Asociației Filantropia Oradea.

După scurta oră de istorie în aer liber și după vizitarea monumentului istoric, oaspeții au asistat la un moment folcloric susținut de copii din comună, apoi au fost invitați la degustat produse tradiționale românești pregătite în casă, cu mare drag, de harnicele gospodine din Beznea. De pe masa îmbelșugată nu au lipsit plăcintele cu brânză (scoacă), brânzoicile, păstrăvul afumat, brânza telemea, slănina și ceapa, pălinca, socata și apa rece de fântână. Înainte de pornirea spre următorul obiectiv, turiștii au răsplătit festinul culinar și au mulțumit comunității pentru ospitalitate.

 

Valea Crișului, căpițe de fân și aer curat

Drumul până la Biserica de lemn din Valea Crișului a fost apreciat de participanți chiar dacă au avut de străbătut un urcuș mai anevoios pe alocuri. Pe traseu au putut admira peisajul, au văzut gospodării țărănești cu case din lemn, dar și construcții noi ai căror proprietari au ieșit în poartă să-și salute musafirii. Curtea frumoasei biserici de lemn a fost locul unde călătorii și-au tras sufletul, au socializat și s-au relaxat în mireasma căpițelor de fân. Cei mai curioși au intrat și în lăcașul de cult unde preotul paroh Nicoale Duluș le-a povestit despre monument și despre pictura interioară și exterioară care se mai păstrează încă.

„Pictura din interior a fost executată în stilul icoanelor pe sticlă de la Micula și respectă tematica iconografică creștin ortodoxă a vremii, ea poate fi admirată și astăzi, păstrându-se încă destul de bine”, a povestit preotul Nicolae Duluș.

După o clipă de intimitate oferită de spațiul armonios al bisericii, turiștii au ascultat două pricesne interpretate de o copilă din comună. Înainte de a pleca din Valea Crișului preotul paroh împreună cu primarul comunei Bratca, Alexandru Gaboraș și membrii comunității locale, i-au invitat pe cei 170 de bicicliști la o porție de sarmale. Deși le-a mai rămas de pedalat încă vreo 10 kilometri, turiștii s-au lăsat ademeniți și au răsplătit și aici bunul gust.

 

Cicloturism și drumeție

Cu toate că în țară a fost o zi canicluară, vremea a ținut cu bicicliștii prezenți în Pădurea Craiului. Cu soarele care a mângâiat ușor, deplasarea prin Valea Neagră până în satul Lorău a fost relaxantă. Tura de ciclotruism a fost îmbinată cu o scurtă tură de drumeție pe Valea Boiului până la una dintre cascadele ei. După mai bine de 5 kilometri de pedalat prin pădure turiștii au coborât din șa și au pornit pe jos pe un traseu marcat până la Cascada Boiului, ghidați de Crina Bot, de la Centrul de Informare Turstică din Bratca.

Cei mai curajoși, provocați de Sorin Brișcan și Aurelian Șandor, nu au ezitat să se răcorească în apa rece care cade de la o înălțime de 7 metri.  Tura s-a încheiat în comuna Bratca, la Centrul de Informare Turistică unde iubitorii mersului pe bicicletă prin natură au fost așteptați cu cozonac, mere, socată și apă. 

Un grup de tineri bicicliști care au venit din județul Satu Mare încântați de diveristatea activităților, au spus că au participat la toate edițiile și că „de fiecare dată am avut parte de experiențe noi ”.

Organizatorii acestui eveniment au fost Agenția de Management al Destinației Bihor, Consiliul Județean Bihor, Epsicopia Ortodoxă a Oradiei, Asociația Unanimis și Asociația Filantropia Oradea, iar parteneri au fost Primăria comunei Bratca, Centrul de Informare Turistică Bratca, IPJ Bihor-Serviciul Rutier, CFR Călători Regionala Cluj și CAPDD Bihor.