Oradea a găzduit sâmbătă, 5 iunie, Campionatul Internațional de Triatlon pe distanță lungă AROBS X-Man România 2021, la care au participat peste 360 de sportivi din țară și străinătate. Evenimentul a fost organizat de clubul orădean XTerra, alături de Federaţia Română de Triatlon şi Visit Oradea.

Cea de a XI-a ediţie a aliniat la start un număr record de participanţi în situaţia în care anul trecut, din pricina pandemiei, evenimentul nu a putut fi realizat. Alături de sportivii români au fost prezenţi şi sportivi din Belgia, Germania, Cipru, Moldova, Slovacia şi Suedia.  Competiția a avut două trasee de lungimi diferite: distanța Full Ironman: 3.800 m înot, 180 km ciclism, 42,2 km alergare și distanța Half Ironman: 1.900 m înot, 90 km ciclism, 21,1 km alergare. Traseele au putut fi parcurse atât individual cât și în echipe.

Startul probei de înot pentru distanța lungă s-a dat sâmbătă, 5 iunie, la ora 7.00, la lacul de acumulare de la Fughiu. După proba de înot, concurenții au trecut la proba de ciclism, pe traseul Fughiu-Husasău de Criș-Ineu-Botean-Bălaia, un traseu de 17 de km închis circulației rutiere. Sportivii au parcurs bucla de 10 ori, apoi au revenit la Oradea pe traseul Fughiu-Podgoria-Oradea, pentru ultima etapă. Proba de alergare s-a desfășurat în centrul orașului, pe bucla: Parcul 1 Decembrie - str.Vasile Alecsandri - Piața Unirii. Finish-ul competiției a avut loc în centrul competițional din Piața Unirii.

Pentru distanța scurtă, startul probei de înot s-a dat în aceeași locație, dimineața, la ora 8.00, iar sportivii au parcurs aceleași trasee, dar pe distanțe înjumătățite.

Primii concurenți au ajuns în centru în jurul orei 12.00, marcând începutul celei mai interesante și spectaculoase părți a competiției. Evenimentul s-a încheiat seara, cu premierea câştigătorilor.  

Premianţii

La feminin pe distanţă lungă, concursul a fost câştigat de Andreea Călugăru, o sportivă a clubului Unstoppable din Bucureşti, care a finalizat cele trei probe în 9 ore, 42 de minute, 19 secunde şi 7 milisecunde. Podiumul a fost completat de Daniela Torok, Clubul Sportiv Tibiscus Timişoara şi de Beatrice Ologeanu de la Unstoppable Bucureşti.

 La masculin, campionatul a fost câştigat de Mihai Vigariu, cunoscut triatlonist român, care a încheiat probele în 8 ore, 7 minute, 4 secunde şi 36 milisecunde. Al doilea s-a clasat Béres Hunor, de la Unstoppable Sport Club, iar al treilea Răzvan Ene, de la acelaşi club.
La feminine pe distanţă scurtă prima s-a clasat Reka Balint (Master Ski&Bike), cu un timp de 5 ore, 15 minute, 56 de secunde şi 82 milisecunde, urmată de Tuzson Ágnes (Mobility Plus), şi de Darabant Husanu Noelle. La masculin, câştigător a fost Andrei Vrabii (Unstoppable Sport Club), cu un timp de 4 ore, 8 minute, 59 de secunde şi 60 milisecunde, urmat de Alexandru Toma (Olimpia Bucureşti) şi de Alexandru Bălan. La ştafetă, pe distanţă lungă a câştigat echipa CID, formată din Mihai Badea, Sebastian Ghioca, Marian Presuceanu (8 ore, 47 de minute, 16 secunde şi 8 milisecunde), iar pe distanţă scurtă echipa AROBS Sport Culture, formată din Demeny Attila, Emil Hanganu şi Robert Suciaghi,

AROBS X-Man România, powered by Visit Oradea, a fost inclus în calendarul competițional al Federației Române de Triatlon, fiind și Campionatul Național de Triatlon pe distanță lungă. Competiția a fsot organizată conform regulamentului internațional de triatlon.