Artistul vitralist Dan Bârsan a ales anul 2017 drept anul stilului Art Nouveau, stil care se încadrează perfect cu oraşul Oradea, declarat oraşul Art Nouveau. Pe lângă vitraliile executate de Dan Bârsan, sâmbătă și duminică, în Piața Unirii, au fost prezentate şi icoane pe sticlă, vitralii realizate de acelaşi artist.

 

Expoziția a cuprins 11 vitralii şi 14 icoane, toate lucrările fiind realizate de artistul Dan Bârsan.

„Icoanele au o vechime de doi ani, însă eu lucrez icoane de 25 de ani. Vitraliile sunt lucrate în patru-cinci luni, în atelierul meu de creație din Oradea. Nu am alocat un timp anume doar pentru expoziție, pentru că nu îmi permiteam. Sunt asaltat de comenzi şi, astfel, între două comenzi, mai făceam o lucrare”, ne-a declarat artistul.

Până în prezent, Dan Bârsan a fost solicitat să realizeze lucrări pentru biserici, instituții, hoteluri, dar şi de către persoane particulare. Câteva dintre vitraliile realizate de el pot fi admirate la Biserica Ioşia II din Oradea, Biserica greco-catolică din Girişu de Criş, iar, mai recent, la Biserica Înălțarea Domnului.

Artistul a avut lucrări de restaurare la case vechi, dar şi la hoteluri. De asemenea, a realizat numeroase lucrări noi inclusiv pentru case particulare.

„Vitraliul nu are o destinație strict bisericească. Am avut lucrări de restaurare la case vechi, dar şi la hoteluri, mai exact am fost solicitat să intervin după ce li s-a spart o parte din vitralii, şi a trebuit să le restaurez. Am avut şi lucrări noi pentru hoteluri, dar şi lucrări foarte multe pentru case particulare, pentru că vitraliul este ceva ce bucură sufletul. Vitraliul solicită lumina şi, între vitraliu şi lumină, există o legătură foarte fină şi unică”, a mai spus interlocutorul nostru.

Orădenii care au dorit să vadă vitraliile în multiplele sale stări le-au putut admira la lumina zilei într-un fel, iar la lăsarea serii, acestea au căpătat o altă luminozitate.

„Vitraliul este un material viu, pentru că tot timpul legătura aceasta intimă dintre lumină şi sticla colorată face ca vitraliul să trăiască diferit în fiecare moment al zilei”, ne-a mai spus Dan Bârsan.

La rândul său, Doru Popovici, organizatorul evenimentului, ne-a declarat că este primul eveniment de acest gen organizat de Asociația Hope Music România.

„Ne bucurăm că putem pune în valoare un artist orădean, iar scopul nostru este de a scoate în stradă arta, muzica, cultura. Dorim să permanentizăm asemenea evenimente şi, unde sunt oameni, să venim în întâmpinarea lor cu diverse activități culturale, astfel încât să îmbogățim nu numai peisajul oraşului, ci şi cultura noastră, a celor care locuim în acest oraş”, ne-a declarat Doru Popovici, preşedintele Asociației Hope Music.

Un cvartet format spontan din instrumentişti ai Filarmonicii de Stat Oradea a asigurat momentul muzical al expoziției.