În contextul unei creșteri alarmante a numărului de incendii de fond forestier și vegetaţie uscată pe terenurile agricole de la nivelul județul Bihor, prefectul Marcel Daniel Dragoș face apel la conștientizare și responsabilitate, atrâgând atenția opiniei publice asupra importanței măsurilor de prevenție și a intervenției rapide pentru a proteja comunitățile și mediul înconjurător.

Incendiile recente din Budureasa și Stâna de Vale au demonstrat impactul pe care îl pot avea astfel de evenimente asupra mediului și siguranței publice, mai ales în condiții meteorologice nefavorabile. În acest sens, a fost transmisă primăriilor o circulară privind măsurile operative necesare pentru a preveni și gestiona eficient situațiile de urgență. Astfel, administrațiile publice locale din județul Bihor au obligația să aprobe și să implementeze planurile de analiză și acoperire a riscurilor, să instituie măsuri stricte de prevenire, să echipeze serviciile voluntare de urgență, să asigure controlul și supravegherea activităților de apărare împotriva incendiilor și să desfășoare campanii de educare și informare a populației privind utilizarea focului deschis și stoparea practicii igienizării terenurilor prin incendiere. Arderea neautorizată a resturilor vegetale și a altor materiale combustibile se sancționează contravențional cu amenzi cuprinse între 1.000 și 2.500 lei. De asemenea, constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 7.500 lei la 15.000 lei pentru persoane fizice, şi de la 50.000 lei la 100.000 lei pentru persoane juridice, încălcarea interdicției de a provoca incendii de vegetație de către proprietarii şi deţinătorii de terenuri cu titlu sau fără titlu. De asemenea, pot constitui infracţiuni şi se pedepsesc cu amendă sau închisoare arderea miriştilor, stufului, tufărişurilor şi vegetaţiei ierboase din ariile protejate şi de pe terenurile supuse refacerii ecologice. Prevenirea incendiilor este o responsabilitate comună, iar colaborarea dintre autoritățile administrației publice și cetățeni este esențială pentru a proteja viața și proprietățile din județul nostru.

„Fac un apel către toate administrațiile locale să implementeze și să monitorizeze strict măsurile de protecție împotriva incendiilor. De asemenea, cetățenii sunt rugați să respecte regulile privind utilizarea focului deschis și să raporteze imediat orice incident”, a declarat prefectul Marcel Daniel Dragoș.