Ninsorile din ultimele zile au dus la avarierea reţelelelor electrice din mai multe localităţi din Bihor, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Crişana” transmiţând că peste două mii de consumatori sunt afectaţi.

Ieri, la ora 08.30, ca urmare a fenomenelor meteorologice periculoase manifestate la nivelul judeţului Bihor, patru linii de medie tensiune erau afectate parţial și una în totalitate, 26 de posturi de transformare a curentului electric erau nealimentate, iar în 13 localități se înregistrau avarii la reţelele electrice, fiind afectaţi 2115 consumatori. 12 de echipe ale furnizorului de energie electrică  au acționat în teren pentru remedierea deficienţelor. Potrivit Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Crişana” al judeţului Bihor, zona de munte a județului Bihor s-a aflat ieri sub atenţionare meteorologică Cod galben, fenomenele vizate fiind strat consistent de zăpadă și viscol. „În acest context, recomandăm populației să evite deplasările pe timp de viscol şi ninsoare puternică, iar dacă este absolut necesar să circule în zonele afectate, să se informeze în prealabil dacă pe traseul stabilit sunt drumuri blocate sau tronsoane cu trafic restricționat pentru a evita riscul de înzăpezire. Înainte de plecare, asigurați-vă că sistemul de încălzire funcţionează eficient, rezervorul de combustibil este plin, iar autovehiculele sunt echipate corespunzător pentru circulaţia în condiţii de iarnă (anvelope specifice sezonului rece, lanţuri antiderapante, lopată, săculeţ cu nisip etc.)”, se arată într-o informare transmisă de ISU Bihor.

Cod galben până miercuri

Administraţia Naţională de Meteorologie a actualizat, tot ieri, informarea și avertizarea meteorologică emise anterior. Meteorologii au extins atenţionarea cod galben de vânt pentru 27 de județe, anunțând la munte viteze ale vântului de până la 120 de kilometri pe oră.

Astfel, până miercuri la ora 20.00, meteorologii anunță intensificări ale vântului, ninsori și precipitații mixte ce vor favoriza depuneri de polei.

În majoritatea regiunilor, local și temporar vor fi intensificări ale vântului, în general cu viteze la rafală de 45-55 kilometri pe oră, accentuând senzația de rece, iar izolat și trecător, în special în Transilvania și Moldova, zăpada va fi spulberată.

De asemenea, meteorologii anunță ninsori slabe în vestul, nordul și centrul țării, iar miercuri în zonele joase de relief, cu precădere din vest și nord-vest, vor fi precipitații mixte, ce vor favoriza depuneri de polei. Atenţionarea cod galben de vânt, în vigoare de luni, ora 14, până miercuri la ora 20.00, a fost extinsă pentru zona de munte din 27 de județe.

În toată zona de munte din județele Satu Mare, Maramureș, Sălaj, Suceava, Bistrița-Năsăud, Neamț, Harghita, Mureș, Brașov, Covasna, Prahova, Dâmbovița, Argeș, Vâlcea, Mehedinți, Gorj, Sibiu, Alba, Cluj, Bihor, Arad, Timiș, Caraș Severin, Hunedoara , Bacău, Vrancea și Buzău vântul va atinge viteze de până la 65 - 80 de kilometri pe oră și temporar va ninge.