Cu ocazia Zilei Protecției Civile, Inspectoratul pentru Situații de Urgență Crișana al Județului Bihor va desfășura azi, 28 februarie, între orele 9.00-10.00, exercițiul de alarmare, în vederea verificării funcționării sirenelor, prin acționarea acestora, pe întreg teritoriul județului.

 

Comitetul Local pentru Situații de Urgență din cadrul Primăriei Oradea îi informează pe cetățeni că nu trebuie să intre în panică, deoarece acesta este doar un exercițiu. Conform legislaţiei în vigoare, semnalele de alarmare a populației, instituțiilor publice şi operatorilor economici sunt: alarmă aeriană, alarmă la dezastre, prealarmă aeriană şi încetarea alarmei.

Durata fiecărui semnal este de 2 minute pentru toate mijloacele de alarmare, cu excepția sirenelor cu aer comprimat la care durata este de un minut.

Semnalul Alarmă aeriană se compune din 15 sunete a 4 secunde fiecare, cu pauză de 4 secunde între ele. Semnalul Alarmă la dezastre se compune din 5 sunete a 16 secunde fiecare, cu pauză de 10 secunde între ele. Semnalul Prealarmă aeriană se compune din 3 sunete a 32 secunde fiecare, cu pauză de 12 secunde între ele. Semnalul Încetarea alarmei se compune dintr-un sunet continuu, de aceeași intensitate, cu durata de 2 minute.