După proba la limba maternă de marți, ieri a venit rândul celei de-a doua probe ca dificultate, proba obligatorie a profilului. De data aceasta, au absentat mai mulți decât la prima probă, 141 dintr-un total de 715 încriși, și au fost eliminați, pentru tentativă de copiat, doi concurenți.

Bacul pare că nu le prea pică bine elevilor corigenți, celor care l-au picat în vară sau în anii trecuți. Aceștia se remarcă îndeosebi prin... absență. Dacă la prima probă, au fost înscriși 646 și au lipsit 111 (17,18%), la cea de-a treia, proba obligatorie a profilului și specializării, au lipsit 19,72%.

„Pentru această probă au fost înscriși 715 concurenți și au fost prezenți 573. Doi elevi au fost eliminați pentru că au fost surprinși cu materiale interzise, unul la Liceul Teoretic „Horváth János” din Marghita și altul la Liceul Vocaţional Pedagogic „N. Bolcaş” din Beiuș”, a spus, pentru Crișana, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Școlar Județean Bihor, Claudiu Damian.

După proba obligatorie a profilului – proba Ec) – joi, 24 august, va urma proba la alegere a profilului şi specializării – proba Ed) – probă scrisă. Din 25 august vor începe probele orale (română – 25, 28 august, maternă – 28 august, competențe digitale – 29-30 august și competenţe lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională – 30-31 august). Primele rezultate se vor afișa pe 1 septembrie, cu contestații între 16.00-20.00. Afișarea rezultatelor finale se va face pe 6 septembrie.

La examenul de bacalaureat din vară, rata de promovabilitate a fost de 70,18%.