Exploatările agregatelor minerale din râurile Crişul Negru şi Crişul Pietros vor fi monitorizate, începând din această săptămână, de mai multe echipe de la Administraţia Bazinală de Apă (ABA) Crişuri, inclusiv cu drone, a informat, luni, instituţia.

 

Conducerea Administrației Bazinale de Apă (ABA) Crișuri a convocat luni dimineață o ședință operativă la care au luat parte atât inspectorii instituției, cât și șefii celor șase Sisteme Hidrotehnice: Crișul Negru, Canal-Colector, Crișul Repede, Crișul Alb, Barcău și Ier. În cadrul ședinței, s-a analizat, în mod special, situația exploatării agregatelor minerale din bazinele hidrografice Crișul Negru și Crișul Pietros. Întrucât, în zonă există suspiciunea că se exploatează ilegal balast, conducerea ABA Crișuri a stabilit măsuri concrete menite să stopeze acest fenomen. În consecință, s-au format mai multe echipe de monitorizare pe râul Crișul Negru, amonte de localitatea Tinca și pe tot tronsonul râului Crișul Pietros.

„Începând cu această săptămână, echipele vor patrula în zonă, inclusiv în zilele de sâmbătă și duminică, și vor folosi un dispozitiv de urmărire de tip dronă pentru a capta imagini de pe arii extinse”, a anunțat Anca Mihociu, purtătorul de cuvânt al ABA Crișuri.

Potrivit acesteia, pentru că în aceste acțiuni personalul aflat în control este expus riscului, directorul instituției, Pásztor Sándor, a purtat discuții cu colonelul Ioan Bogdan, inspector șef al Inspectoratului de Jandarmi Bihor, ca, în cel mai scurt timp posibil, echipele de control să fie însoțite de jandarmi.

„În cazul în care se vor constata activități ilegale de exploatare a agregatelor minerale, pe lângă aplicarea amenzilor, echipele de control vor confisca utilajele și autobasculantele”, a menționat Anca Mihociu.