Barajul acumulării permanente Paleu intră în reparații capitale, după ce Administrația Bazinală de Apă Crișuri a constatat că există infiltrații în baraj peste limita admisă.

Pusă în funcțiune acum 40 de ani, acumularea Paleu a avut mereu un rol important în atenuarea viiturilor. De-a lungul timpului, lucrarea hidrotehnică, amplasată pe Valea Comorilor, județul Bihor, a necesitat reparații locale și de întreținere pentru exploatarea în siguranță. În primăvara anului trecut, s-au constatat infiltrații în baraj peste limita admisă. Potrivit Ancăi Mihociu, purtătorul de cuvânt al ABA Crișuri, pentru a limita efectul acestora asupra siguranței barajului, echipa ABA Crișuri a încercat să realizeze un batardou, adică un dig menit să izoleze zona cu infiltrații, astfel încât să poată remedia problema tehnică fără a goli acumularea. Din păcate, problemele tehnice s-au dovedit a fi mult mai complexe, fapt pentru care s-a organizat o expertiză tehnică a barajului. În urma acesteia, s-a stabilit că sunt necesare următoarele lucrări: reabilitarea golirii de fund a coronamentului digului și a grinzii de beton precum și refacerea pereului de dale. Pentru aceste lucrări, luna trecută, ABA Crișuri a fost nevoită să scadă treptat nivelul în acumulare până la limita inferioară. Acest proces s-a realizat cu informarea tuturor părților implicate în gestionarea luciului de apă.

„În prezent, ABA Crișuri a obținut finanțarea necesară invetiției în cuantum de 1,65 mil lei, urmând ca, în cel mai scurt timp posibil, să demareze procedura achiziției publice de lucrări”, a precizat Pásztor Sándor, directorul instituției.