Fără îndoială, beiușenii Ioan Ciordaș și Nicolae Bolcaș sunt printre fericiții ce se odihnesc pe Câmpiile Elizee, martiriul lor, în numele valorii supreme – iubirea de Țară și de Neam, asigurându-le, deopotrivă, nemurirea și recunoștința eternă a urmașilor!

 

Căliți în deceniile de lupte politice din perioada dualismului austro-ungar, cei doi patrioți români s-au aflat în fruntea generației Marii Uniri, participând, de altfel, la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia, de la 1 Decembrie 1918.

După reîntoarcerea la Beiuș începe drama. Refuzând să părăsească Beiușul ocupat de o bandă de secui conduși de căpitanul Verböczy Kaman, dr. I. Ciordaș și dr. Nicolae Bolcaș sunt ridicați de acasă în noaptea de 3/4 aprilie 1919. Cei doi sunt transportați cu un tren special spre satul Lunca unde sunt torturați, mutilați cumplit și aruncați într-o groapă săpată în albia pârâului Vărzarilor, ce trece prin sat. Consiliul Dirigent, neștiind de sfârșitul tragic al marelui român, l-a numit, în acele teribile zile, pe Ioan Ciordaș. ca prim prefect al Bihorului românesc.

Referitor la ziua neagră a înhumării martirilor Beiușului 1919, dr. Constantin Pavel scria: „Și în amurgul unei sumbre seri de primăvară, la 25 aprilie 1919, adânc îndurerați așezarăm sub glia rece, de lângă biserica din deal, o parte din sufletul și ființa noastră.

Exhumați și agnoscați (identificați - n.n.) cei doi martiri, Vineri după Paști, sunt aduși la Beiuș, petrecuți de lacrimile satelor și de jeluirea clopotelor. Două coșciuguri de metal își fac intrarea zguduitoare de inimi în Beiuș și în ele osemintele fără viață ale celor doi advocați români, dr. Ioan Ciordaș și dr. Nicolae Bolcaș.”

A devenit, prin urmare, o datorie de onoare a celor de azi să cinstească memoria iluștrilor înaintași, a celor care, cu prețul vieții, au înnobilat cu gena demnității și a justificatului orgoliu latin trecutul neamului ce stăpânește între Carpați, Dunăre și Mare. În fiecare an, la 25 Aprilie, beiușenii se îndreaptă spre Cimitirul din Deal, pentru a-i comemora pe Martirii Bihorului, Ioan Ciordaș și Nicolae Bolcaș. Mai mult, din 2014, cei doi patrioți români au fost declarați, post-mortem, Cetățeni de Onoare ai Bihorului. Un alt semn al recunoștinței veșnice pe care beiușenii le-o poartă celor doi mari înaintași, Ioan Ciordaș și Nicolae Bolcaș, a fost restaurarea mormântului acestora, fapt petrecut în contextul Centenarului Marii Uniri.

La împlinirea unui secol de la jertfa lui Ioan Ciordaș și Nicolae Bolcaș, Primăria și Casa de Cultură Beiuș au organizat, la fel ca în fiecare an, un eveniment comemorativ, care a avut loc la mormântul celor doi Martiri ai Neamului. Slujba de pomenire a fost oficiată de protopopul greco-catolic Zorel Zima și de preotul ortodox Ioan Hinsu, după care primarul Petru Mlendea-Căluș a rostit o alocuțiune, subliniind importanța luptei purtate de cei doi patrioți beiușeni în numele idealului unității naționale.