A devenit o tradiție ca de Bobotează obștea credincioșilor ortodocși din Beiuș să se adune în centrul urbei, pe malul Văii Nimăiești, pentru a participa la slujba Aghiasmei Mari, săvârșită de un sobor de preoți, în frunte cu părintele Marian-Vasile Popa, protopopul Beiușului, Seghiștei și Șteiului.

Cutuma sfințirii apelor Văii Nimăiești fost inițiată de Preasfinția Sa Sofronie Drincec, episcopul Oradiei, în 2016, iar clerul și credincioșii ortodocși beiușeni o perpetuează cu bucurie duhovnicească.

După oficierea Sfintei Liturghii în toate bisericile și capelele ortodoxe din Beiuș, preoții și credincioșii s-au îndreptat spre locul special amenajat, din centrul orașului, pentru ceremonia religioasă a sfințirii apelor, Slujba Aghiasmei Mari fiind săvârșită de părintele protopop Marian-Vasile Popa, în fruntea soborului preoților ortodocși locali. Printre participanții la această parte a marelui praznic de joi, 6 Ianuarie, s-a aflat și Gabriel Popa, primarul municipiului Beiuș.

După oficierea serviciului religios, protopopul ortodox al Beiușului, Seghiștei și Șteiului ne-a vorbit despre importanța duhovnicească a praznicului Bobotezei, subliniind puterile binefăcătoare ale apei sfințite la Aghiasma Mare. Totodată, părintele protopop Marian-Vasile Popa a mulțumit primarului Gabriel Popa, celorlalți reprezentanți ai autorităților locale și poliției pentru sprijinul acordat la reușita slujbei Aghiasmei Mari desfășurate pe Valea Nimăiești.

În timpul ceremoniei religioase oficiate la Boboteaza din acest an protopopul Marian-Vasile Popa a aruncat o cruce în apele Văii Nimăiești, iar inginerul Sergiu Purtan, echipat corespunzător înotului în ape reci, a fost singurul credincios care s-a încumetat să se arunce în valuri pentru a o recupera.