Unul dintre proiectele de amploare inițiate de edilii beiușeni vizează modernizarea Pieței agroalimentare, demers imperios deoarece spațiul comercial menționat nu a fost renovat de câteva decenii. Rând pe rând, administrația locală a parcurs mai mulți pași în direcția atingerii acestui obiectiv: în 2022, Consiliul Local aproba studiul de fezabilitate și indicatorii tehnico-economici, iar anul trecut, Planul urbanistic de detaliu (PUD) și contractarea unei finanțări rambursabile de 25 de milioane de lei, din care circa 17,7 milioane pentru obiectivul „Modernizare piața agroalimentară în Municipiul Beiuș”.

Dacă, inițial, Primăria municipiului Beiuș viza modernizarea pieței agroalimentare cu ajutorul unui credit, în cele din urmă, printr-un efort colectiv al celor din administrația locală, proiectul va fi realizat cu fonduri europene. În acest sens, pe parcursul anului 2024, proiectul intitulat „Modernizare piața agroalimentară în Municipiul Beiuș” a mai ajuns de câteva ori pe ordinea de zi a Consiliului Local. Astfel, în cadrul ședinței extraordinare din 16 iulie, au fost adoptate două hotărâri referitoare la proiectul menționat: HCL nr. 135/16.07.2024 privind aprobarea proiectului și a cheltuielilor legate de proiectul intitulat „Modernizare piața agroalimentară Municipiul Beiuș”, în vederea finanțării acestuia în cadrul Programului Regional Nord-Vest 2021-2027 și HCL nr. 136/16.07.2024 privind aprobarea modificării anexei nr. 2 la HCL nr. 213/29.08.2023 privind aprobarea documentației tehnico-economice și a indicatorilor tehnico-economici fază PT pentru obiectivul de investiții „Modernizare piața agroalimentară Municipiul Beiuș”.

Cu ocazia ultimei ședințe ordinare a Consiliului Local Beiuș, a fost adoptată Hotărârea nr.150/30.07.2024 „privind aprobarea rectificării bugetului local și bugetul activităților finanțate integral/parțial din venituri proprii, pe anul 2024”, prin care sunt asigurate fondurile necesare mutării provizorii a pieței agroalimentare pe perioada lucrărilor de modernizare a actualului spațiu. Din Referatul nr. 8839/26.07.2024 al Biroului tehnic, document anexat proiectului de hotărâre, reiese că, „în vederea derulării proiectului de modernizare a Pieței Agroalimentare care impune închiderea acesteia și relocarea ei, pentru desfășurarea în continuare a activității, este necesară achiziția unui cort (300,00 mii lei) și mese și alte dotări (100,00 mii lei)”.

Primarul Gabriel Popa, raportor la proiectul de hotărâre referitor la rectificarea bugetului local, preciza că este vorba de achiziționarea unui cort special, de 600 de metri pătrați, cu dotările aferente, necesar pentru mutarea provizorie a pieței în parcarea din fața Spitalului Vechi.

Conform proiectului, suprafața totală a terenului alocat pieței agroalimentare este de 5.046 mp, din care 3.620 mp reprezintă aria edificabilă, iar 20 de procente vor fi rezervate spațiilor verzi, inclusiv terase înierbate. Accesul auto se va face din Strada Nicolae Bolcaș, iar parcările necesare vor fi amenajate pe străzile Nicolae Bolcaș și Unirii. Cât privește edificiul în sine, acesta va fi realizat sub forma unei construcții de tip hală, cu un regim de înălțime de P+1E, pe structură din cadre de beton prefabricate, cu închideri perimetrale din panouri sandwich de tip PIR, combinat cu vată bazaltică.