În perioada 20-22 octombrie, la Beiuș, s-a desfășurat cea dintâi ediție a Târgului Toamnei, organizatori fiind Consiliul Județean Bihor, Primăria și Casa de Cultură „Ioan Ciordaș” Beiuș.

 

Pe parcursul celor trei zile ale evenimentului menționat, au avut loc mai multe spectacole, în diverse locuri din urbe, precum Casa de Cultură sau platoul din fața Monumentului Vânătorului de Munte. Pe același platou a fost amenajat Târgul „Cămara cu de toate”, acesta cuprinzând standuri cu produse tradiționale locale, atât agricole și alimentare, cât și meșteșugărești.

Programul manifestării organizate de Consiliul Județean a cuprins și alte activități. Vineri, Colegiul Tehnic „Ioan Ciordaș” a găzduit simpozionul intitulat „Posibilitățile de dezvoltare ale sistemului dual de învățământ în Beiuș”, printre participanți numărându-se Traian Bodea, vicepreședintele Consiliului Județean Bihor, Zoltan Hizo, manager de proiect, Petru Mlendea-Căluș, primarul municipiului Beiuș, profesori și directori de școli din Beiuș și împrejurimi.

La Muzeul Municipal au avut loc Salonul de Toamnă al artiștilor plastici locali și masa rotundă „Autori beiușeni și operele lor”. Muzeograful Cristian Țoța și Diana Naprodean, de la Biblioteca Municipală „Constantin Pavel”, au vorbit despre lucrările plastice, științifice sau literare prezente și despre autorii acestora. La evenimentul cultural de la muzeu au luat parte și câțiva dintre autorii beiușeni ale căror creații au fost expuse: Ioan Degău, Ulpiu-Traian Bodea, Ioan Dărăbăneanu, Nicolae Brânda și Dan Ispas.

Și ultima activitate de vineri a – workshop-ul „Perspectivele de dezvoltare ale orașelor - centre de microregiune” - s-a bucurat de interes și de o prezență pe măsură: deputatul Gheorghe Bogdan, primarul Petru Mlendea-Căluș, viceprimarul Ovidiu Dăescu, mai mulți consilieri locali, consilieri județeni și primari din zonă. Aceștia au dialogat pe marginea materialelor oferite de reprezentanții Consiliului Județean Bihor: Adrian Șimon - consilier la cabinetul președintelui, Horea Carțiș - director general, Poti Csaba - director adjunct al Direcției de Dezvoltare și Implementare de Proiecte, Marius Mudura - reprezentant al Societății Parcuri Industriale Bihor și Banto Norbert - director executiv al Agenției de Management al Destinațiilor Bihor.

Sâmbătă, 21 octombrie, Târgul „Cămara plină” a fost vizitat de alți invitați de onoare, Ioan Mang, vicepreședintele Consiliului Județean, participând la eveniment împreună cu ministrul educației, Liviu Pop și cu europarlamentarul Emilian Pavel.

În cea de-a treia zi a manifestărilor dedicate primei ediții a Târgului Toamnei de la Beiuș, pe platoul din fața Monumentului Vânătorului de Munte a avut loc un nou spectacol artistic, iar la Casa de Cultură, în cadrul „Nunții de Aur”, treisprezece familii beiușene care au împlinit 50 de ani de căsnicie au fost sărbătorite.

Finalul manifestărilor a aparținut muzicii culte, prima ediția a Târgului Toamnei de la Beiuș încheindu-se cu un concert susținut de Filarmonica de Stat din Oradea.