Tânăra interpretă Bianca Diana Popa își va sărbători, mâine, ziua de naștere. Prezenţă scenică deosebită, mustind de naturaleţe şi şarm, Bianca aduce pe scenă o voce cu un timbru plăcut şi melodii din spaţiul bihorean, mai vechi şi mai noi, autentice, care capătă, în interpretarea ei, o notă originală, vitalistă și cuceritoare.

Din ţinutul păduros al Roșiei, dintr-o zonă plină de cântec şi farmec tradiţional, a descins, în oraşul de pe Crişul Repede, una dintre cele mai pline de har interprete de muzică populară - Bianca Diana Popa. Tânăra s-a născut în 16 iunie 2002 și este elevă în clasa a X-a la Liceul de Arte din Oradea, unde, sub bagheta vrăjită a profesoarei Bonţu Aurica, o adevărată descoperitoare, distilatoare şi şlefuitoare de talente, şi-a cultivat harul, devenind, în scurt timp, una dintre cele mai valoroase tinere speranțe ale muzicii autentice bihorene.

Bianca iubește folclorul tradiţional românesc, despre care spune că este cartea de vizită a poporului român.

„Îmi doresc ca frumuseţea cântecului popular bihorean să fie cunoscută de cât mai mulţi oameni şi să fie apreciată în toate colţurile ţării”, ne-a mărturisit Bianca.

Talentul îi este confirmat de numeroasele premii obținute până în prezent la diferite festivaluri și concursuri județene și naționale de muzică populară, dar și prin aparițiile Tv la diferite televiziuni locale și naționale - Favorit Tv, Etno Tv și Hora Tv.

Unul dintre cele mai recente premii obținute de tânăra interpretă este „Marele Premiu” la Festivalul-concurs „Mândru-i cântecu-n Bihor”, ediția jubiliară XLI, eveniment care a avut loc vineri, 8 iunie, la sala „Enescu Bartok” a Filarmonicii de Stat Oradea. În cadrul concursului, Bianca s-a bucurat de aprecierea juriului și a publicului spectator, pentru modul excepțional în care a pus în valoare nestematele melosului popular bihorean, autenticitatea repertoriului și a costumului strămoșesc.

„Participând la diferite competiții, am avut ocazia să cunosc şi alţi tineri competitori care iubesc muzica populară, aşadar mă bucur că identitatea noastră ca popor nu va pieri, ci va fi transmisă din generaţie în generaţie, prin grai, cânt şi port popular”, a adăugat interlocutoarea noastră.

Cultivând, deopotrivă, doina şi cântecul de joc, tânăra caută cântecul care o defineşte, versurile pline de frumuseţe locală, acelea în care dorul, iubirea, natura şi viaţa reală a satului îşi dau mâna, configurând momente de trăire profundă şi adevărată. Are, parcă, câte ceva din regretata Florica Ungur, dar şi din Florica Bradu, din Viorica Flintaşu, dar şi din Maria Sidea, un „ceva” care-o apropie, dar şi o desparte de aceste „monumente” ale cântecului autentic din Bihor, care-i eliberează fiinţa şi îi definesc personalitatea interpretativă.

„Cu Bianca Popa, generația tânără își adaugă nu numai o voce minunată, sensibilă, cu un colorit aparte și un timbru specific, dar și o prezență scenică încântătoare, prin dimensiunea interpretării ei, prin instinct, pregătire și prin năzuința redescoperirii ruralului și originalului. În plus, alături de colegele ei mai mari, din catedra de Canto Popular, Bianca este deja o certitudine a melosului popular din Bihor, care trebuie cultivată cu asiduitate”, ne-a declarat profesoara Aurica Bonțu. Prin intermediul ziarului nostru, domnia sa a ținut să-și felicite discipolul, pentru acest rezultat de excepție, urându-i mult succes în viitor, alături de un sincer și călduros „La mulți ani!”, cu ocazia zilei de naștere, și împlinirea tuturor dorințelor frumoase!