Directorul Agenției de Dezvoltare Locală Oradea (ADLO) Alina Silaghi a prezentat raportul de activitate pe anul 2023 a societății care administrează parcurile industriale din Oradea şi din judeţ, menţionând că anul trecut au fost atrase investiţii de peste 28 milioane euro.

La finalul anului 2023, ADLO deținea șase titluri de parc industrial, patru în Oradea şi două în judeţ. Este vorba despre Parcul Industrial Eurobusiness I de pe Calea Borşului (144,73 ha), Parcul Industrial Eurobusiness II de pe strada Ogorului (80,19 ha), Parcul Industrial III de pe strada Uzinelor (17,8 ha), Parcul Industrial IV de pe strada Corneliu Baba (6,5 ha), Parcul Industrial Săcueni (5,03 ha) și Parcul Industrial Tileagd (9,22 ha).

Gradul de ocupare a parcelelor de către investitori este de 98% pentru Parcul Industrial Eurobusiness I, de 80% pentru Parcul Industrial Eurobusiness II, de 90% pentru Parcul Industrial Eurobusiness III şi de 70% pentru Parcul Industrial Tileagd. Parcul Industrial Eurobusiness IV şi cel din Săcueni încă nu sunt ocupate de investitori.

„În ceea ce privește Parcul Industrial IV, urmează să se finalizeze lucrările de infrastructură, acolo avem și o extindere a acestui parc cu aproape 20 de ha, urmează să demarăm în acest an procedura de licitație”, a declarat Alina Silaghi.

În anul 2023 s-au organizat patru sesiuni de licitație pentru terenurile din parcurile industriale, în urma cărora au fost atribuite cinci parcele de teren, în suprafață totală de 30.908 mp, și au avut loc patru proceduri de negociere directă cu două companii române și două companii străine, ocupându-se trei parcele de teren în Parcul Industrial Eurobusiness II, în suprafață totală de 75.332 mp, și două parcele de teren în Parcul Industrial Tileagd, cu o suprafață totală de 42.672 mp. Valoarea totală a investițiilor atrase în parcurile industriale pe anul 2023 este de 28.316.300 euro, urmând a se ajunge la un număr total de 10.200 de locuri de muncă până în anul 2028.

„Investiția mare atrasă prin negociere directă în anul 2023 în parcurile industriale din Oradea are o valoare totală de 6 milioane de euro, aceasta urmând a genera un număr de 200 de locuri de muncă. Investiția constă în construirea unei hale de producție echipamente de sport, care va fi realizată de societatea AMER Sports Ro, pe o suprafață de 33.792 metri pătrați de teren în Parcul Industrial Eurobusiness II Oradea”, a declarat directorul ADLO.

Printre realizările majore din anul trecut, Alina Silaghi a menționat finalizarea incubatorului de afaceri „Cresc Oradea Mare”, extinderea parcurilor industriale în Oradea și Bihor, construirea unor locuințe de serviciu pe str. Ovid Densusianu, demararea lucrărilor pentru infrastructurile necesare în Parcul Industrial IV de pe str. Corneliu Baba, Make IT în Oradea.

„Cel mai important milestone atins de către Make IT in Oradea în 2023 a fost plasarea ecosistemului local pe locul 4 în România, după București, Cluj-Napoca și Timișoara, într-un clasament realizat de către agenția internațională Startup Blink. Cu un avans de 138 de locuri la nivel internațional față de anul 2021, Oradea este singurul ecosistem din România care în 2022 a evoluat în acest clasament”, a menționat Alina Silaghi.

În ceea ce privește planurile ADLO pentru anul 2024, Alina Silaghi a menționat că, alături de continuarea proiectelor începute, vor pune un accent mărit pe implicarea în proiectele comune cu mediul de afaceri.

„Ce ne dorim de la toate aceste proiecte pe care cetățenii le regăsesc în oraș și care țin de mediul de afaceri – și aici aș vrea să menționez: parcuri industriale, parcuri cu specializare inteligentă, incubator de afaceri, parcul științific și tehnologic etc., ne dorim ca ele, toate împreună, să creeze un ecosistem în care investitorii care sunt deja prezenți în Oradea să găsească noi surse pentru a face poate și alt fel de business sau să acceseze noi direcții pentru alte zone în care ar putea intra, respectiv cei care își doresc să vină în Oradea și Bihor să găsească aici toate formele de afaceri de care au nevoie, să putem asigura toate aceste necesități în Oradea și în județ”, a precizat Alina Silaghi.