Primele zile ale lunii septembrie au adus și o închidere, parţială,  a sezonului turistic estival. Parţială pentru că, deși fluxul turistic s-a redus substanțial, în principal datorită începerii noului an școlar, cel desfășurat la sfârșit de săptămână este încă foarte activ.

„Dacă am realiza un bilanț al activităților, am putea spune că acestea s-au încadrat în limite normale. Astfel, în cele 3 luni de vară, Serviciul Judeţean Salvamont-Salvaspeo Bihor a intervenit, în intreg arealul montan al judeţului Bihor, în 35 de solicitări, care au implicat 48 de persoane asistate”, se arată în comunicatul emis.

Intervenţiile au presupus atât căutari de persoane rătăcite sau dispărute, cât şi evacuarea persoanelor rănite. „Bilanţul lezional este divers, de la escoriații, entorse, înțepături de insecte la fracturi de diferite gravități, principala cauză a accidentelor fiind echipamentul neadecvat, necunoașterea traseului propus spre parcurgere, nerespectarea avertismentelor de pe panourile de avertizare/interzicere de pe unele trasee turistice închise parțial sau total”, se mai arată în comunicat. Pe langă acțiunile de patrulare preventivă și intervenții, s-a acordat asistență salvamont cu ocazia a 5 evenimente sportive cu specific montan (trail running, mountain bike, etc.), care au implicat 860 de participanți.

„Recomandăm ca amatorii de drumeții montane să se informeze asupra condiţiilor meteo, să aibă echipamentul adecvat scopului propus, să respecte recomandările salvamontiștilor și indicațiile de pe panouri şi să-și dozeze efortul în funcţie de nivelul mediu de pregătire al echipei. În încheiere, dorindu-vă drumeţii cât mai plăcute, vă recomandăm să vă informaţi despre starea traseelor turistice din zona montană bihoreană, respectiv să vă descărcați trackurile aferente acestor trasee, consultând site-ul www.salvamontbihor.ro, secţiunea trasee turistice sau la numărul de telefon 0359 436022”, mai transmit reprezentanţii Salvamont Bihor.