Criza de sânge de la nivel național nu a ocolit Oradea. Șefa Centrului de Transfuzii din Oradea, dr. Olivia Ligia Burtă, susține că stocurile au scăzut în această perioadă cu 50% și îi îndeamnă pe orădeni să vină și să își ajute semenii, donând sânge.

 

„Cod roşu pe stocul tuturor grupelor de sânge! Week-end-ul prelungit va trebui acoperit pentru bolnavii din spitale! Vă aşteptăm să sărbătoriţi marele praznic cu o faptă bună pentru VIAŢĂ! VENIŢI ŞI DONAŢI SÂNGE!”, asta era scris ieri pe pagina de facebook a Centrului de Transfuzie Sanguină Oradea.

La nivel național situația este tragică, iar medicii au făcut repetate apeluri pentru a-i mobiliza pe cetățeni.

„Avem un minus de 50% la această oră în Oradea. Înțelegem că există explicații obiective pentru care acest număr a scăzut, a fost caniculă, sunt vacanțe și concedii. Cred însă că avem și un deficit de conștiință civică. Trebuie să înțelegem că boala nu respectă nici canicula, nici vacanțele sau concediile!”, a spus, pentru Crișana, Olivia Ligia Burtă.  

Cei care vor să doneze sânge sunt așteptați la Centrul de Transfuzie Sanguină din Oradea, str. Louis Pasteur nr. 30, în fiecare zi de lucru (luni – vineri), între orele 07.30 - 11.30.

Donatorii de afereza, cei care stau pe aparatul de afereza, procedeu care durează 45 de minute, și donatorii care sunt chemați de acasă, în cazul în care este lipsă de o anumită grupă de sânge, au prioritate.

 

Tot ce trebuie să știți despre donare

Persoana care dorește să doneze trebuie să fie într-o stare bună fizică și mentală, echilibrată, motivată de importanța gestului donării de sânge (voluntare și neremunerate).

În Bihor, donarea de sânge se poate face la sediul Centrului de Transfuzie Oradea și în cadrul colectei mobile programate și postate cu 7 zile înainte de acțiune (Oradea, Salonta, Marghita, Beiuș, Valea lui Mihai, Nucet). Pentru informații apelaţi tel/fax: Centrul de Transfuzie Sanguinǎ 0259.434.752.

Cei care vor să doneze trebuie să prezinte cartea de identitate, să aibă vârsta între 18 și 60 de ani (persoanele de peste 50 de ani care doresc să devină donatori de sânge trebuie să se prezinte cu o adeverință de la medicul de familie, că nu suferă de boli cronice și neuropsihice), să aibă greutate între 50 și 100 de kg la femei și 50 – 110 kg la bărbați, să nu fi consumat alcool și grăsimi, cu 24 de ore înainte de recoltare, sǎ fie școlarizați, cu un nivel de igienǎ corespunzǎtor prezentǎrii ȋntr-o instituție medicalǎ, sǎ consume multe lichide (fǎrǎ gaz) cu o zi ȋnainte și ȋn ziua donǎrii de sȃnge (pentru hidratare) și să aibă tensiunea sistolică între 110 și 180 mmHg. Femeile să nu fie însărcinate, sǎ nu alǎpteze, sǎ nu fie în timpul ciclului menstrual, să nu fi suferit în ultimele 6 luni intervenţii chirurgicale, tatuaje, să fi trecut două săptămâni de la ultima vizită stomatologică și să nu fi suferit de: TBC, sifilis, malarie, ulcer, diabet zaharat decompensat, boli de inimă, epilepsie, boli de piele, bruceloză, miopie (-) 6 dioptrii. Donatorii au de completat fișa și chestionarul (date confidențiale) în care este esențial ca rǎspunsurile sǎ fie corecte, oneste, cu menționarea oricǎrui eveniment pre-donare.

Se va determina nivelul hemoglobinei și selectiv a transaminazelor și glicemiei și se va efectua un examen medical (puls, tensiune) dupǎ care se va face indicația de donare de sȃnge, de cǎtre medic. Comportamentul donatorului trebuie sǎ fie echilibrat, politicos și sǎ respecte toate indicațiile primite de la echipa medicalǎ de-a lungul procedurii. Lipsa de onestitate în completarea întrebărilor din chestionar duce la excluderea definitivă a donatorului.

 

Ce se poate bea și mânca înainte de donare?

În dimineața dinaintea donǎrii se poate bea apă, cafea sau ceai (este indicată hidratarea), se poate consuma o felie de pȃine prǎjitǎ sau biscuiți, nu se fumeaza cel putin două ore înainte şi după donare (se recomandǎ a nu se fuma deloc ȋn ziua donǎrii, pentru asigurarea confortului fizic și psihic post-donare).

La o donare se recoltează 410-450 ml de sânge, cantitatea se reface ca  volum în câteva ore (ȋn funcție de volumul de lichide ingerat post-donare) și din punct de vedere biologic în două săptămâni. Trusa utilizată pentru fiecare donare este sterilă şi de unică folosinţǎ (este exclus orice tip de contaminare!).

Donarea are avantaje importante. Pentru validarea unitǎții de sânge donate, sunt efectuate mai multe analize: grup sanguin OAB/Rh(D), subgrupe A/AB, fenotipare Rh/Kell, hemoglobina, probe hepatice (ALT), teste pentru hepatita B, C, pentru HIV, HTLV, sifilis (rezultatele testelor se elibereazǎ la cerere și sunt confidenţiale). Persoanei care doneazǎ de mai mult de două ori pe an, i se efectueazǎ controlul periodic (un panel extins de analize hematologice și biochimice). Donatorul are așadar parte de monitorizarea stǎrii de sǎnǎtate prin evaluarea clinicǎ și de laborator cu ocazia fiecǎrei donări și înregistrarea în Registrul Național al Potențialilor Donatori de celule Stem. Acesta mai primește o zi liberă (ziua donǎrii – în cazul angajaţilor cu carte de muncă), 7 tichete valorice, ca o recompensa biologicǎ (atribuite la cerere), reducere de 50% pe mijloacele de transport în comun pentru 30 de zile (pentru eliberare este nevoie de copie xerox după buletin) și regenerarea sângelui care induce o stare de bine fizic și mental cu totul aparte (intervalul de timp este de ordinul zilelor).

După recoltare se recomandă menținerea poziției orizontale ȋn scaunul de donare (5 – 10 minute), iar ziua donării să fie o zi „de răsfăț” ȋn care să se consume multe lichide necarbogazoase și să se evitǎ eforturile fizice intense plus comportamentele de risc (alcool, tutun).

Numărul de donări pe an (în condiții de maximǎ protecție la individul aflat în stare fizică și psihică bună) este de 4-5 ori pe an pentru bărbați (minim de 70 de zile între două donări) și de 3-4 ori pe an pentru femei (minim de 90 de zile între două donări).

La Centrul de Transfuzie Sanguină Oradea, săptămâna viitoare, pe 14 august se va lucra după program normal (7.30 – 11.30), iar în ziua de marți, 15 august, nu se va lucra.