La sfârșitul lunii trecute, pe 29 aprilie, Crișana scria în exclusivitate despre Giani Pop, un român întors din Italia care era internat de o lună și jumătate la Spitalul Municipal, deși ar fi trebuit să scape de Covid-19 în două săptămâni. Ei bine, pe 7 mai, după 2 teste negative consecutiv, a fost externat. 

Deși s-a bucurat că a scăpat, Giani este totuși trist pentru că nu a putut ieși împreună cu colegul lui de „suferință”.

„Miercuri (n.r. - 6 mai) mi-au făcut testul și, la fel ca și colegul meu, am ieșit negativ. Joi am făcut al doilea test, iar la 8.00 seara am aflat că a ieșit negativ. Lui îi ieșise pozitiv, așa că nici nu m-am putut bucura, mai ales că el a ajuns în spital înaintea mea, pe 24 martie. Mi s-a spus că trebuie să stau în izolare, am primit o hârtie, m-am urcat în mașină și am plecat la casa de la țară, de lângă Șoimi. Am sunat medicul de familie, i-am spus că sunt aici în izolare. Nu m-a verificat niciun polițist până astăzi (n.r. - luni, 11 mai). Din ce am discutat cu prietenul care a rămas acolo, odată cu mine a mai ieșit o fată, iar a doua zi o alta. Dintre cei pe care îi cunosc eu, el e cel mai vechi acolo, imediat o să aibă două luni”, a spus Giani pentru Crișana.  

Povestea bărbatului începe pe 16 martie, când a plecat spre România din Trento, Italia, împreună cu doi prieteni: „Controalele la vamă au fost minimale și în Austria, și în Ungaria. În România, când au aflat că venim din Italia, ne-au dus la un cort, am completat niște formulare și apoi, în doar 30 de minute, maxim o oră, am intrat în carantină. La hotelul în care am fost cazați am fost bine tratați, am primit mâncare bună, doar cea de seara, de la McDonalds, era o problemă pentru că primeam hamburgeri, iar cartofii erau reci, ca de cauciuc. În fine, am așteptat testele care au venit după 9 zile. Colegii cu care am fost în mașină, unul din Constanța și altul din Huedin, au avut teste negative și au fost lăsați să plece. Al meu era pozitiv, așa că m-au luat, fără izoletă, doar mi-au pus mască și mănuși, și m-au dus la staționarul I, lângă magazinul Crișul. Aici am stat doar o noapte. În toată această perioadă, nu am avut un simptom măcar”.

Deși i se lua zilnic temperatura, Giani spunea că niciodată nu a avut-o mai mare decât ar fi trebuit.

 

„Îl auzeam prin perete cum tușea și se chinuia!”

A urmat mai mult de o lună și jumătate de stat în spital, timp în care a văzut zeci de persoane care au venit, s-au vindecat și au plecat.

„M-au internat la Municipal într-un salon în care aveam baie comună cu un alt pacient. Îl auzeam prin perete cum tușea și se chinuia, așa că nu m-am dus deloc la baia pe care ar fi trebuit să o împărțim. M-au mutat apoi într-un alt salon cu un alt bolnav. Am stat cu el o săptămână, dar el a ieșit negativ la două teste consecutive și l-au lăsat acasă. După câteva zile cu medicamentație am ieșit iar pozitiv și apoi iar pozitiv. După patru sau cinci teste pozitive, am ieșit, în sfârșit, negativ. Era într-o duminică. Mi-am sunat prietenii și familia să le spun că voi veni acasă. Testul de a doua zi a fost însă neconcludent. Apoi, următorul a fost pozitiv. La început, testele le făceam din 4 în 4 zile, apoi din 5 în 5 zile, iar apoi au spus că se fac o dată pe săptămână. De o lună și jumătate, cu o săptămână de întrerupere, tot iau pastile și testele îmi ies tot pozitive. Acum, dacă se va face test doar odată pe săptămână, când mai ies din spital?”, se întreba retoric Giani, pe 29 aprilie.

Medicul Gheorghe Carp, cel care se ocupă de spitalele din Oradea în perioada pandemiei, spunea atunci că sunt persoane care au stat și mai mult în spital și că „depinde de fiecare organism în parte”.

Cazul lui Giani și cel al prietenului care este încă internat nu sunt unice de acest fel în România. La Clinica de Boli Infecțioase 1 din Târgu Mureş un medic, Mihai Muntean, a stat internat mai mult de o lună, deși nu mai avea niciunul din simptomele asociate Covid-19, dar testele îi ieșeau pozitive. Andrei Scrab, un instructor de dans sportiv, a stat o lună internat la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași, iar un pacient diagnosticat cu Covid-19, dar asimptomatic, a stat și el mai bine de o lună la Spitalul din Piatra Neamț.