Cartierul Ioșia a găzduit luni prima întâlnire din cadrul programului de bugetare participativă, ediția 2024, organizată de Primăria Oradea. Evenimentul s-a desfășurat la Liceul „Don Orione” și a adunat aproximativ 50 de cetățeni interesați să contribuie la dezvoltarea comunității prin propuneri și voturi asupra proiectelor.

Primarul Florin Birta, împreună cu directorul economic al Primăriei, Eduard Florea, au prezentat participanților importanța implicării active în procesul de bugetare participativă, explicând cum locuitorii Oradiei pot influența direct prioritățile orașului. Totodată, au subliniat importanța votului cetățenilor pentru selectarea proiectelor câștigătoare. „Mă bucur să văd un interes atât de mare din partea cetățenilor pentru proiectele care se nasc chiar din nevoile comunității. Implicarea dumneavoastră este esențială pentru dezvoltarea sustenabilă a orașului”, a declarat primarul Florin Birta.

În cadrul întâlnirii, proiectele propuse pentru bugetare participativă au fost expuse pe panouri roll-up, fiecare cu o descriere succintă. Cetățenii prezenți au avut la dispoziție buletine de vot pe care erau înscrise toate proiectele, oferindu-le astfel ocazia să își exprime preferințele. De asemenea, inițiatorii proiectelor au fost invitați să participe la întâlniri pentru a discuta direct cu locuitorii și a răspunde la întrebări.

Seria de întâlniri continuă până pe 23 septembrie, cu un total de 10 sesiuni organizate în diverse cartiere din Oradea. După întâlnirea de marți, 17 septembrie care a vizat locuitorii cartierului Nufărul urmează cea din Episcopia de miercuri, 18 septembrie. Aici se va organiza o singură întâlnire, la Cămin Multifuncțional Episcopia Bocskai Istvan (Str. Ciucașului nr. 11) de la ora 17.00. În Oncea se va organiza, o singură întâlnire, la Școala Gimnazială „Ion Bogdan” (Str. Ion Bogdan, nr. 13/A), tot miercuri, 18 septembrie, de la ora 18.30. În Rogerius vor fi două întâlniri, la Liceul Teoretic „Lucian Blaga” (Strada Călugăreni 3), joi, 19 septembrie, de la ora 17.00 și la Școala Generală nr. 11 (Strada Moldovei Nr. 55), în aceeași zi, de la 18.30. Ultimele două întâlniri vor fi: pe Decebal, la Școala Gimnazială „Dacia” (Bulevardul Dacia, nr. 25), luni, 23 septembrie, de la ora 17.00 și în Centru, în Sala Mare a Primăriei (Piața Unirii, nr 1), luni, 23 septembrie, de la ora 18.30.

Bugetul total al programului de bugetare participativă este de 1.5 milioane de lei, fiecare proiect putând primi o finanțare maximă de o sută de mii de lei, inclusiv TVA. Selecția proiectelor se va realiza pe baza numărului de voturi obținute, atât online, pe platforma dedicată, cât și în cadrul întâlnirilor publice, până la epuizarea fondurilor disponibile.