Procedura de votare a proiectelor din cadrul programului de bugetare participativă pentru anul 2024 a fost finalizată: în urma voturilor exprimate online și a celor din cadrul întâlnirilor cu cetățenii, au fost selectate 18 proiecte pentru finanțare, suma totală alocată fiind de 1.475.000 de lei.

Sesiunea de bugetare participativă a început în aprilie 2024. Pe parcursul verii, cetățenii au avut oportunitatea să voteze proiectele favorite, atât în prima etapă online, cât și, ulterior, în a doua etapă, în format fizic, în cadrul întâlnirilor organizate în cartierele orădene și la sediul administrației publice locale.

„Între 9 și 30 septembrie, au fost organizate mai multe întâlniri cu cetățenii. După verificarea buletinelor depuse în urnele de vot, au fost validate 245 de buletine. Selecția finală a proiectelor s-a realizat prin cumularea voturilor online (2.233 voturi) și a celor exprimate în cadrul întâlnirilor fizice (245 voturi)”, precizează Primăria Oradea. Proiectele care vor fi finanţate de municipalitate sunt: Pictură murală promenadă „Oradea 1900” - 712 voturi; Reabilitare și modernizare parc pentru copii - zona Rogerius (spatele Grădiniței nr. 35) - 141 voturi; Instalarea statuii lui Endre Kabos, singurul campion olimpic născut la Oradea - 114 voturi; Reabilitarea și completarea zonei pentru fitness din parcul Olosig cu helcometre - 113 voturi; Transformarea spațiului de trecere din Oncea în Rogerius într-un coridor verde și parc multifuncțional - 103 voturi; Perdele forestiere pe marginea străzii de centură, str. Ogorului - 99 voturi; Conectarea pistei de biciclete de pe strada Oneștilor cu pista de biciclete din fața Grădinii Zoologice - 98 voturi; Hartă digitală a copacilor din Oradea și sistem de radiografiere a copacilor - 70 voturi; Pian permanent în Parcul Libertății - 67 voturi; Amenajarea marginii drepte a Crișului și a Peței - 61 voturi; Stație de Tramvai Verde la Piața Rogerius - 60 voturi; Umbrele stradale Umbră și culoare pe strasa Libertății și aleea care leagă străzile Independenței şi Vasile Alecsandri - 54 voturi; Implementarea de rain gardens pe strada Oneştilor şi străzile derivate din aceasta, care se inundă la ploile abundente (Piteştilor,  Jimboliei, Haţegului etc.) sau alte zone inundabile din Oradea - 48 voturi; Amenajare Parc Eco Căţărare la intersecţia străzilor A.D. Xenopol şi Ştefan Octavian Iosif - 47 voturi; Amenajarea pasajului subteran pietonal şi al coridorului de trecere dintre cartierele Rogerius şi Oncea - 45 voturi; Pictură murală pietonală pe malul Crișului (Zona Pod Dacia) - 43 voturi; Reabilitare statuie centenar CAO Clubul Atletic Oradea - 42 voturi; Montare capace canalizare inteligente în carosabil pe strada Oneştilor, care să nu producă zgomote la trecerea maşinilor peste ele, traficul fiind foarte intens - 38 voturi.

„Cele 18 proiecte selectate vor fi incluse în bugetul de venituri și cheltuieli al municipiului Oradea pentru 2025. Primăria va desemna departamentele responsabile de implementarea fiecărui proiect. Fiecare proiect a avut posibilitatea de a obține o finanțare maximă de 100.000 de lei, inclusiv TVA. Primăria Oradea le mulțumește cetățenilor pentru implicarea activă în rezolvarea problemelor comunității, pentru inițierea proiectelor și pentru voturile exprimate atât online, cât și în cadrul întâlnirilor cetățenești”, mai menţionează municipalitatea orădeană.