Consiliul Local Oradea, întrunit ieri într-o şedinţă extraordinară, a aprobat indicatorii tehnico-economici pentru reabilitarea fostului cinema Libertatea din Palatul Vulturul Negru. De asemenea, a fost aprobată amplasarea bustului contelui Rhedey Lajos în Parcul Nicolae Bălcescu.

 

Consilierii locali orădeni au fost convocaţi ieri în şedinţă extraordinară, pentru a aproba acoperirea definitivă a deficitului la sfârşitul exerciţiului bugetar al anului 2017. Pe ordinea de zi s-a aflat şi proiectul de hotărâre privind aprobarea documentaţiei de avizare a lucrărilor de intervenţie şi a indicatorilor tehnico-economici în vederea reabilitării fostului cinema Libertatea, situat în Palatul Vulturul Negru. Valoarea investiţiei este estimată la 22,9 milioane lei (5 milioane euro), cu TVA inclus, proiectarea urmând să fie realizată în 6 luni, iar pentru execuţia lucrărilor fiind stabilit un termen de 18 luni. Spaţiul va fi destinat evenimentelor culturale. Potrivit raportului de specialitate, se propune revenirea la forma şi imaginea iniţială a spaţiului, cu păstrarea maximală a materialului original. Astfel, lucrările propuse sunt de consolidare, conservare sau reconstituire, după cum urmează: desfacerea planşeului şi revenirea la forma iniţială a accesului principal din Pasaj, revenirea la forma iniţială a sălii mari, fără portalul scenei, refacerea bolţii din casa de scară principală, restaurarea şi reconstituirea componentelor artistice. De asemenea, va fi amplasat un lift pentru persoane prin sacrificarea unei case de scară şi strămutarea acesteia într-un spaţiu adiacent şi vor fi suplimentat numărul de grupuri sanitare. În spaţiul reabilitate ar urma să se desfășoare spectacole de teatru, concerte, proiecţii de filme etc., municipalitatea orădeană dorind, totodată, ca obiectivul să fie inclus în circuitul turistic.

Un alt proiect aprobat de cei 22 de consilieri locali prezenţi la şedinţa CLO a vizat amplasarea în Parcul Nicolae Bălcescu, sector Vest, a bustului contelui Rhedey Lajos. Proiectul a fost propus de Asociaţia „Szent Laszlo”, care şi-a asumat toate cheltuielile legate de proiectarea, avizarea şi realizarea bustului. În raportul de specialitate se menţionează că bustul va fi amplasat în memoria contelui Rhedey Lajos, care „a îndeplinit funcţia de comite al Bihorului între anii 1808 – 1825, fiind un mecena al culturii, poet, dramaturg, promotor al introducerii iluminatului public în Oradea, fiind şi cel care a donat oraşului, în anul 1804, parcul englezesc, care i-a purtat odinioară numele şi care a inclus şi actuala grădină zoologică”. Bustul contelui Rhedey are avizul Ministerului Culturii încă din toamna lui 2016, iar aprobarea Arhitectului Șef din cadrul Primăriei Oradea datează din 4 ianuarie 2018.