În Sala mare a Primăriei Oradea a avut loc luni, 3 octombrie, evenimentul „Maratonul de Business în orașele: Oradea, Turda și Cluj-Napoca”.

În cadrul evenimentului, primarul Florin Birta s-a întâlnit cu reprezentanți ai Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Franceză în România (CCIFER). Întâlnirea a avut ca scop continuarea consolidării colaborării dintre mediul de afaceri franco-român, autoritățile locale și universități. Primarul Florin Birta a ținut să puncteze importanța fondurilor europene în dezvoltarea orașului, care sunt proiectele prioritare, potențialul de dezvoltare, despre importanța investitorilor străini în regiune și facilitățile pentru cei care aleg să investească în Oradea.

„Mă bucur să ne revedem la Oradea. Cu ajutorul fondurilor europene, derulăm proiecte de anvergură și încercăm să dezvoltăm orașul cât mai mult. Ne axăm pe partea de infrastructură, pe partea medicală, spații verzi, energie verde, reabilitarea sistemului de termoficare sau reabilitarea blocurilor. Încercăm să accesăm bani europeni în toate domeniile și să implementăm cât mai multe proiecte”, a punctat primarul Florin Birta.

Acesta a răspuns întrebărilor legate de proiectele de investiții și despre dezvoltarea zonei metropolitane, dar și întrebărilor cu privire la stimularea forței de muncă, importanța învățământului dual sau provocările datorate crizei energetice.

Din partea Consiliului Județean Bihor a fost prezent vicepreședintele Mircea Mălan, care a explicat viziunea de dezvoltare a județului, în timp ce Marius Moș, directorul Direcției Management Proiecte cu Finanțare Internațională, a punctat principalele axe de finanțare urmărite de către administrația orădeană, dar și strategia de dezvoltare pe termen mediu și lung a comunităților locale. Totodată, Alexandru Chira, directorul Asociației pentru Promovarea Turismului din Oradea și Regiune, a prezentat proiectele de promovare a orașului, în timp ce Angela Lupșea, directorul Oradea Heritage, a vorbit despre patrimoniul orașului și cele mai importante obiective pe care le administrează.

În cadrul întâlnirii au avut loc discuții punctuale de expertiză în proiectele şi strategiile de dezvoltare existente și în curs de inițiere, în vederea identificării de noi domenii.