În data de 3 octombrie 2023, Camera de Comerț și Industrie Bihor a fost onorată de vizita unei delegații a Ambasadei Statelor Unite ale Americii, reprezentată de dna Kimberly Barr - consilier economic, dna Toumil Allen - ofițer economic și dna Dana Stănescu - specialist economic, din partea Camerei fiind prezent Constantin Badea - secretar general.

Doamna Kimberly Barr, venită de câteva luni în România, a specificat scopul vizitei de lucru în Oradea, al doilea oraș vizitat după București, dorința de a cunoaște economia și mediul de afaceri din județul Bihor, oportunități de afaceri, care sunt domeniile prioritare și perspectivele de viitor pentru dezvoltarea economică și socială a județului și a solicitat informații despre activitatea și serviciile oferite de cameră, despre membrii și planurile de viitor ale Camerei, cu ce probleme se confruntă mediul de afaceri.

„Suntem onorați și mă bucur de vizita dumneavoastră spontană și sunt plăcut surprins că dialogul se desfășoară în limba română”, a menționat secretarul general, Constantin Badea, într-un comunicat de presă transmis redacţiei.

S-a prezentat, pe scurt, județul Bihor, geografic, economic, statistic, oportunități de afaceri actuale și de perspectivă, situația forței de muncă calificată și modul de realizare (Universitate, învățământ profesional și dual), existența parcurilor industriale în Oradea și în județ, realizările prin programe europene și guvernamentale.

În ultimii 14 ani în județul Bihor s-a investit substanțial în infrastructură, atrăgând investiții, ceea ce a dus la dezvoltarea economică în toate domeniile de activitate. Aceste realizări au fost posibile prin atragerea de fonduri europene și guvernamentale, veniturile proprii realizate din contribuția mediului de afaceri, bine gestionate de majoritatea decidenților, la nivel județean și local, care au avut în vedere prioritatea intereselor comunității față de interese personale, se arată în documentul citat.

Referitor la problemele cu care se confruntă mediul de afaceri, secretarul general, Constantin Badea, a menționat câteva: birocrație, multe agenții și organisme guvernamentale, mediul de afaceri nu este consultat și sprijinit suficient, modificări frecvente ale legislației și în special ale Codului Fiscal, dobânzi foarte mari la credite pentru producție și dezvoltare față de alte țări din UE, lipsa tot mai frecventă a forței de muncă calificată autohtonă.

Doamna Kimberly Barr a mulțumit pentru informațiile primite și modul cum a decurs vizita de lucru la Camera de Comerț și Industrie Bihor.